Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 27
 İndirme 3
Bolu Sancağında Frengi (1912-1918)
2021
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

II. Meşrutiyet’in ilan edilmesinden (23 Temmuz 1908) sonra yapılan idari düzenlemeyle Kastamonu vilayetinden ayrılan Bolu sancağı; merkez olmak üzere Düzce, Gerede, Mudurnu, Göynük, Bartın, Ereğli, Devrek ve Zonguldak kazalarından oluşan müstakil bir sancak statüsüne dönüşmüştür. Zührevi bir hastalık olan frengi, Balkan Savaşları döneminde Bolu sancağında oldukça etkili olmuştur. Bu sıralarda Bolu’da bulunan Tanin gazetesi yazarı Ahmet Şerif’in izlenimleri bunu doğrulamaktadır. Kastamonu vilayeti ve Bolu sancağı Mart-Ekim 1914 tarihleri arasında frengi taramasından geçirilmiştir. Belirtilen bölgeleri muayene eden sağlık heyetinin başında bulunan Mehmet Suat’ın raporu, seyyar doktorların ve hastanelerin faaliyetleri hakkında önemli bilgiler vermektedir. Gerçekleştiren taramalar sonucunda 400 binin üzerinde köylü muayene edilmiş, köylülere kinin ve ilaç dağıtılmış, çocuklara çiçek aşısı vurulmuştur. Ayrıca mevcut hastanelerde binlerce frengili hasta tedavi edilmiştir. Birinci Dünya Savaşı sırasında da etkisini sürdüren frengiyle mücadele kapsamında, Kastamonu vilayeti ve Bolu sancağını içeren bir nizamname çıkarılmıştır. Savaştan sonra terhis olan ya da esir düşen askerlerin memleketlerine yani Bolu sancağına dönmesiyle frengili hasta sayısında ciddi bir artış olmuştur. Hem Balkan Savaşları hem de Birinci Dünya Savaşı dönemlerinde halkın hastalığa karşı bilinç düzeyinin düşüklüğü, şüphesiz hastalığın yayılmasında önemli bir payının olduğu da belirtilmelidir. Dolayısıyla bu makalede; Bolu sancağında, Balkan Savaşlarından Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadarki dönemde (1912-1918), frenginin etkileri ve hastalığa karşı alınan tedbirler incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The French In The Bolu Canyon (1912-1918)
2021
Yazar:  
Özet:

and II. After the proclamation of the law (23 July 1908) by the administrative arrangement made from the province of Kastamonu, the Bolu sanctuary became a special sanctuary status consisting of accidents including Düzce, Gerede, Mudurnu, Göynük, Bartın, Ereğli, Devrek and Zonguldak. A Zührevi disease, frengi, was quite effective in the Bolu sand during the Balkan Wars. At this time, the impressions of the writer of the Tanin newspaper in Bolu, Ahmet Sherif, confirm this. Castamonu province and Bolu sanctuary were passed through a frengi scan between March and October 1914. The report of Mehmet Suat, head of the health department that examines the specified areas, provides important information about the activities of travel doctors and hospitals. As a result of the scans carried out, more than 400 thousand peasants were examined, the peasants were drowned and the drugs were distributed, the flowers were vaccinated to children. Thousands of patients have also been treated in the existing hospitals. During the First World War, in the framework of the fight against the freng that continued its influence, a nazamname included the Kastamonu province and the Bolu sanctuary was removed. After the war, there was a serious increase in the number of sick sick sick sick sick sick sick sick sick sick. It should also be noted that during both the Balkan Wars and during the First World War, the low level of awareness of the people about the disease was undoubtedly a significant part of the spread of the disease. Therefore, in this article; in the Bolu sanctuary, during the period from the Balkan Wars to the end of the First World War (1912-1918), the effects of frengin and the measures taken against the disease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar


Benzer Makaleler






Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 257
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini