Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 54
 İndirme 3
Kurtuluş Savaşı’nda Azerbaycan ve Rusya’nın Türkiye’ye Maddi Yardımları
2021
Dergi:  
Uluslararası Medeniyet Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Birinci Dünya Savaşı henüz bitmeden, 1917 yılında Rusya’da Bolşevik Devrim gerçekleşmiş, Rusya İttifak Devletleri ile Mart 1918’de Brest-Litovsk Barış Antlaşması’nı imzalayarak savaştan çekilmiştir. Kafkasya’daki Azerbaycan Mayıs 1918’de bağımsızlığını ilan etmiştir. 1918 yılında savaş bitmiş, İtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmıştır. Mütareke hükümlerine göre Osmanlı Devleti Azerbaycan’dan kuvvetlerini çekince, Azerbaycan İngilizlerin ve Rusların etkisine açık hale gelmiştir. Anadolu’da ise Mustafa Kemal önderliğinde bir kurtuluş mücadelesi başlamıştır. Mücadelenin liderleri ihtiyaç duyulan maddi desteğin sağlanabilmesi için Azerbaycan ve Bolşevik Rusya ile yardım konusunu müzakere etmektedirler. Her iki ülkenin yardım konusundaki tavrı olumsuz olmamakla beraber; kısmen daha tereddütlü olan Azerbaycan birtakım engellerle karşılaşmış, Rusya ise maddi yardım karşılığında Türkiye’nin Bolşevik devletler grubuna katılmasını ümit etmiştir. 1919 yılında başlayarak devam eden yardım konusundaki görüşmeler sonunda hem Azerbaycan’dan hem Rusya’dan birtakım yardımlar sağlanmıştır. Yardımlar 1920 yılından itibaren başlamış, 1921 yılında artarak devam etmiştir. Söz konusu yardımlar bazen altın ya da para şeklinde olabilirken, bazen de savaş koşullarında para kadar önemli olan silah, cephane veya petrol ürünleri şeklinde 1922 yılına kadar sürmüştür. Her iki ülke tarafından yapılan yardımlarda; Nisan 1920’de Azerbaycan’da Bolşevik bir hükümetin iş başına geçmesi, 1921 yılında imzalanan Moskova Antlaşması ve özellikle Sakarya Zaferi olmak üzere Türk ordusunun başarıları etkili olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Russia and Azerbaijan's Financial Aid To Turkey In The Salvation War
2021
Yazar:  
Özet:

Before the end of the First World War, the Bolshevik Revolution took place in Russia in 1917, with the Russian Allied States signed the Brest-Litovsk Peace Treaty in March 1918. Azerbaijan declared its independence in May 1918. In 1918, the war ended, and the Ottoman State and the Opposition States signed the Mondros Treaty. As the Ottoman State feared its forces from Azerbaijan, Azerbaijan became open to the influence of the British and the Russians. In Anatolia, a liberation struggle under the leadership of Mustafa Kemal began. The leaders of the struggle are negotiating with Azerbaijan and Bolshevik Russia on the issue of aid to provide the necessary financial support. Although the attitude of both countries in the aid is not negative; in part, Azerbaijan has faced a number of obstacles, while Russia has hoped that Turkey will join the group of Bolshevik states in return for financial aid. The continued aid talks began in 1919 and ended with a series of aid from both Azerbaijan and Russia. The aid began in 1920 and continued to increase in 1921. These aid can sometimes be in the form of gold or money, but sometimes in the form of weapons, rifles or oil products, which are as important as money in war conditions, lasted until 1922. In the aid made by both countries; the transition of a Bolshevik government in Azerbaijan in April 1920, the success of the Turkish army, including the Moscow Treaty signed in 1921, and in particular the Victory of Sakarya, was influential.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Uluslararası Medeniyet Çalışmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 204
Atıf : 90
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini