Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 110
 İndirme 53
ŞİDDETE MARUZ KALMA DURUMUNUN ŞİDDET EĞİLİMİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ
2020
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Şiddet; dünyada ve ülkemizde önemi gittikçe artan halk sağlığı ve ruh sağlığı sorunlarından biri olup birey ve toplumda fiziksel ve ruhsal açıdan pek çok soruna neden olmaktadır. Şiddetin nedenleri ve etkileyen değişkenler çok çeşitli olup, kadınlar ve çocuklar en riskli grupta yer almaktadır. Ergenlik ve gençlik dönemi ise yaşanan kimlik karmaşası ve artan risk alma davranışları nedeniyle riskli grup olarak ele alınmaktadır. Bu araştırma şiddete maruz kalma öyküsünün şiddet eğilimi üzerinde etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. İki farklı üniversitede 2014-2015 yılında gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini; rastgele seçilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 981 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplamada 24 soruluk anket formu ve Şiddet Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. Anketler uygulanmadan önce öğrencilerden sözlü ve yazılı izin alınmıştır. Veriler bilgisayar ortamında SPSS istatistik programı kullanılarak tanımlayıcı analizler uygulanarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %41’i 19-20 yaşlarında, %60.6’sı kızdır ve %59.6’sı sağlık ile ilgili bir bölümde öğrenim görmektedir. Öğrencilerin, %60’ı psikolojik şiddete ve %27.3’ü fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade etmiştir. Çoğunluğu şiddete ev/aile ortamında maruz kaldığını bildirmiştir. Öğrencilerin %83.1’i şiddet içerikli film izlemekte/oyun oynamaktadır ve %13’ünde suç öyküsü bulunmaktadır. Örneklemin şiddet eğilim ölçeği puanı 34.77±6.65 olarak saptanmıştır. Sağlık ile ilgili bölüm öğrencilerinde ve kızlarda şiddet eğilimi puan ortalaması daha düşüktür. Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalanların ve şiddet içerikli film izleyen/oyun oynayan öğrencilerin şiddet eğilimi ölçeği puanı diğer öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.01, p<0.05). Sonuç olarak; yaşam öyküsünde şiddete maruz kalan gençlerde şiddet eğiliminin daha fazla olduğu saptanmıştır. Şiddet eğiliminin azaltmasında toplumsal şiddet davranışlarının azaltılması ve önlenmesine yönelik çabaların önemli olduğu söylenebilir. Sağlık profesyonelleri aile içi şiddeti önleyici müdahalelerde daha etkin rol alabilir.

Anahtar Kelimeler:

Examination of the impact of the state of exposure on the state of exposure
2020
Yazar:  
Özet:

Violence is one of the increasing public health and mental health issues of importance in the world and in our country and causes many physical and mental problems in the individual and society. The causes of violence and the influential variants are diverse, and women and children are among the most risky groups. Adolescence and youth are considered as a risk group due to the identity complexity and increased risk behavior. This study was conducted with the aim of studying the impact of the story of exposure to violence on the tendency of violence. The sample of the research conducted in two different universities in 2014-2015 was made by 981 students who were randomly selected and accepted to participate in the study. In the data collection, 24 question survey form and the Violence Trend Scale were used. Students have received oral and written permission before the survey was carried out. The data was evaluated by applying identifying analyses using the SPSS statistical program in the computer environment. 41% of the students who participated in the study were 19-20 years old, 60.6% were girls and 59.6% were studying in a health-related department. 60% of students said they were subjected to psychological violence and 27.3% said they were subjected to physical violence. The majority of them have been exposed to violence in the home/family environment. 83.1% of students watch/play violent films and 13% have a crime story. The example’s severity trend scale is 34.77±6.65. The average score of violence in students and girls in the health-related department is lower. The scale of violence tendency for those who have been exposed to physical and psychological violence and students who watch/play a violent film has been statistically significantly high compared to other students (p<0.01, p<0.05). As a result, it has been found that young people who are exposed to violence in their life history tend to be more violent. In the reduction of the tendency to violence, efforts to reduce and prevent social violence behavior are important. Health professionals can play a more effective role in preventive interventions against domestic violence.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.637
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)