Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 7
XIX. Yüzyıl Şairlerinden Kavukçuzâde Niyâzî ve Divançesindeki Şiirleri
2020
Dergi:  
Dede korkut uluslararası türk dili ve edebiyatı araştırmaları dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz XIX. yüzyıl, asırlar boyunca süregelen Divan edebiyatı geleneğinin yerini yavaş yavaş modern edebiyata bıraktığı, eski ve yeninin bir arada yaşandığı bir dönemdir. Bu yüzyılda hem şekil hem de içerik bakımından bazı yenilikler olmakla beraber, şiirde klasik anlayışın etkisi devam etmiştir. Divan şiirinde önceki yüzyıllara nazaran çok büyük şairler yetişmemiş olsa da bu geleneği sürdüren pek çok şair bulunmaktadır. Tezkirelerde ve biyografi kitaplarında ismine rastlamadığımız Kavukçuzâde Hacı Niyâzî Efendi de bu isimlerden biridir. Yaşamının bir bölümünde müftülük ve imam-hatiplik yapan Hacı Niyâzî Efendi’nin Kayseri’de dünyaya geldiği ve yine 1834’ten sonra burada vefat ettiği bilinmektedir. Lakabından “Kavukçuzâdeler” ailesine mensup olduğu anlaşılmaktadır. Kavukçuzâde Niyâzî Efendi’nin bilinen tek eseri Milli Kütüphane’de 06 Mil Yz FB 483 arşiv numarası ile kayıtlı olan divançesidir. Mürettep olmayan bu divançede şaire ait 23 gazel, 3 şarkı, tarih manzumesi türünde yazılmış 1 kıt?a, 1 mesnevi ile 14 beyit ve 1 mısra bulunmaktadır. Bu makalede Kavukçuzâde Niyâzî Efendi’nin divançesi şekil ve muhteva yönünden incelenmiştir. Hayatı hakkında pek fazla bilgi bulunmayan şairin kaynaklardan ve kendi şiirlerinden hareketle kısa biyografisi oluşturulmuş ve şiirlerinden hareketle sanat anlayışına yer verilmiştir. Çalışmada son olarak şairin bugüne kadar yayımlanmamış olan divançesindeki şiirleri çeviriyazıya aktarılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The XIX. Poetry of the Century and Poetry of the Century
2020
Yazar:  
Özet:

The XIX. The century is a period in which the tradition of Divan literature, which continued throughout the centuries, gradually left its place to modern literature, where the old and the new live together. While there were some innovations in both form and content in this century, the influence of classical understanding in poetry continued. Although the poetry of Divan has not grown up to many great poets from the centuries before, there are many poets who continue this tradition. The name that we do not find in Tezkir and the biography books is also one of the names of the Haki Niyâzî Lord. It is known that in a part of his life, the Hacı Niyâzî Efendi, who made mutility and Imam-hatiplik, was born in Kayseri and died here again after 1834. It is clear that he belongs to the family of the “Cavucci”. The only known work of Kavukçuzâde Niyâzî Efendi is the divanche that is registered in the National Library with the archive number 06 Mil Yz FB 483. In this non-student divan there are 23 gazels, 3 songs, 1 chats written in the style of history, 1 mesnevi with 14 beits and 1 mısra. In this article, the divancy of the Lord of Niyâzî was examined in the form and in the direction of the great. A short biography of the poet who did not know much about his life was created from the sources and from his own poems and from his poems to the art. The poet’s poems, which have not yet been published, have been translated into translation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dede korkut uluslararası türk dili ve edebiyatı araştırmaları dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 407
Atıf : 359
Dede korkut uluslararası türk dili ve edebiyatı araştırmaları dergisi