Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Konya Örneğinde Suriyeli Mültecilerin Memnuniyet ve Sosyoekonomik Durumları
2022
Dergi:  
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

2011 yılından itibaren ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalarak sınırdan girdikten sonra ülkemizin değişik illerine dağılan Suriyeli mültecilerin geçen süre içerisinde sosyoekonomik durumlarının ne olduğu, nasıl yaşadıkları, nelerle meşgul oldukları, savaşın bitmesi durumunda ülkelerine geri dönmeyi düşünüp düşünmedikleri vb. durumları merak konusudur. Türkiye’ye Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi sınır illerinden girerek buralarda belli bir süre yaşadıktan sonra Konya’ya gelen ve burada kendilerine yeni bir hayat kurarak yaşamlarına devam eden Suriyeli mülteciler, zamanla yaşadıkları mahallelerde çoğunluk haline gelmiş, buralarda ülkelerinde ne işlerle iştiğal ediyorlarsa benzer bir yaşamı buralarda da kurarak sosyoekonomik faaliyetlerine devam etmişlerdir. İşgücü piyasasında temininde zorluk yaşanan ara insan gücünün mültecilerce karşılandığı, kalfalık, çıraklık vb. işlerde elaman temininde güçlük yaşanması nedeniyle genellikle Suriyeli mültecilerin tercih edildiği, özellikle Halep ve kırsalından gelen Türkmen mültecilerin son derece başarılı ve tercih edilir olduklarını görüyoruz. Bu çalışma ile ondokuz soru çerçevesinde Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye ne zaman geldikleri, ne iş yaptıkları, medeni durumları, kaç çocuklarının olduğu, çocuklarının okula gidip gitmedikleri, komşuluk ilişkileri, Türk vatandaşlığı isteyip istemedikleri, çalışma izin belgelerinin olup olmadığı, Suriye’ye dönmeyi isteyip istemedikleri ve çalışma hayatı ile ilgili fikirleri vb. durumlarının incelenmesine çalışılmıştır. Mülteci mevzuatı ile bir takım güvencelere sahip olsalarda özellikle sosyokültürel özellikleri nedeniyle ülkemizi tercih ederek hayatlarını burada sürdürmeye çalışan bu insanların yaşadıkları sorunlar ve düşünceleri incelenmeye değer olup, bugün ve yarınlarıyla ilgili bizzat kendi fikirleri son derece önemli ve yol göstericidir.

Anahtar Kelimeler:

Life Satisfaction Levels and Socio-economic Status Of Syrian Refuges: A Case Study Of Konya Province
2022
Yazar:  
Özet:

It is an issue of concern what the socio-economic status of the Syrian refugees, who have been forced to migrate to Turkey since 2011 due to the civil war in their country and have settled in different provinces of our Turkey, are, which conditions they live in, what they are engaged in, and whether they intend to return to their country if the war ends, and etc. Entering Turkey via such border provinces as Hatay, Kilis, Gaziantep and Şanlıurfa, Syrian refugees come to Konya after living in these provinces for a certain period of time and continue their lives by establishing a new life for themselves here in Konya. Over time, Syrian refugees have become the majority in the neighborhoods where they live and have continued their socio-economic activities by establishing a similar life here in Konya to what they used to have in their country. It is seen that the intermediate manpower, which is difficult to supply in the labor market, is met by refugees, and that Syrian refugees are generally preferred because of difficulties in recruiting for journeymen, apprenticeships and similar jobs, and that especially Turkmen refugees coming from Aleppo and its rural areas are extremely successful and preferred. This study, within the framework of 19 questions, tries to examine when Syrian refugees came to Turkey, what jobs they do, what their marital status are, how many children they have, whether their children go to school, how their relations with their neighbors are, whether they want Turkish citizenship, whether they have work permits, whether they want to return to Syria, what ideas they have about working life, and so on. Despite their having some assurances with the refugee legislation, the problems and thoughts of these people, who prefer our country because of its socio-cultural characteristics and try to continue their lives here, are worth examining, and their own opinions about present and future are extremely important and guiding.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 749
Atıf : 5.069
2023 Impact/Etki : 0.238
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi