Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 10
 Sesli Dinleme 3
İnkâr ve Kötü Davranışı Aklîleştirme Çabası Olarak Psikolojik Savunma Mekanizmalarının Kur’ânî Tahlili
2020
Dergi:  
İlahiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsan, doğası gereği aklıyla ve vicdanıyla uzun süre çelişik yaşayamaz. Bu nedenle ya tavır ve davranışını olumlu yönde değiştirir veya ilgili konudaki tutum ve düşüncelerini değiştirir. Aklen ve kalben kabul edilebilir hale getirir. Böylece zihinsel ve duygusal gerilimden kurtularak belli bir dengeye kavuşmuş olur. Bu süreçte mantığa büründürme, yer değiştirme, yansıtma, bastırma, özdeşleşme, karşıt tepki geliştirme gibi türleri olan psikolojik savunma mekanizmalarını kullanır. Bu mekanizmalara en fazla başvurulan alanlar ise inanç ve davranışlardır. Kur’an’a göre, en güzel şekilde yaratılmış, doğasına iman ve iyi davranışlar kodlanmış olan insan, çeşitli nedenlerle inkara sapmakta veya inansa bile dinin yasakladığı şeyleri yapabilmektedir. İnanç ve vicdanıyla yaşadığı çelişkiden kurtulmak için ise savunma mekanizmalarına sarılmakta; böylece durumu kendisi için mâkul ve meşrû hale getirmektedir. Kur’an, bir nevi kendi kendini kandırma olan bu olguyu çeşitli bağlamlarda geniş bir şekilde işler. Böylece hem tutumun mâkuliyetini ve meşrûiyetini sorgulatır, hem de zaman içerisinde irade ve kişilikte ortaya çıkabilecek kalıcı sorunlara karşı bir bilinç geliştirir

Anahtar Kelimeler:

The Qur'anic Analysis of Psychological Defense Mechanisms as an Effort to Rationalize Denial and Bad Behavior
2020
Yazar:  
Özet:

Man cannot, by nature, live contradictory for a long time with his mind and consciousness. Therefore, he either changes his thoughts, attitudes and behaviors in a positive direction or changes his attitudes and thoughts on the subject. It makes it acceptable in mind and heart. Thus, he gets a certain balance by getting rid of mental and emotional tension. In this process, it uses psychological defense mechanisms, such as kinds of logic, change, reflection, oppression, identification, development of opposite reactions. The areas that are most applied to these mechanisms are beliefs and behaviors. According to the Qur’an, the man who is created in the best way, the faith in his nature and good behaviors are coded, can do what the religion prohibits, even if he disbelieves for various reasons. In order to get rid of the conflict with his belief and conscience, he clings to defense mechanisms; thus making the situation reasonable and legitimate for him. The Qur'an deals extensively with this phenomenon, which is a form of self-deception, in various contexts. Thus, it not only questions the reasonableness and legitimacy of the attitude, but also develops a consciousness against permanent problems that may arise in the will and personality over time.

Anahtar Kelimeler:

Quranic Analysis Of Psychological Defense Mechanisms As An Effort To Rationalize Denial and Misbehavior
2020
Yazar:  
Özet:

Due to its nature, man cannot contradict his/her mind and conscience for a long time. For this reason, they either change their attitude and behavior positively or changes their attitude and thoughts on the relevant subject. It makes it acceptable mentally and heartily. Thus, it gets rid of mental and emotional tension and attains a certain balance. In this process, man uses psychological defense mechanisms, such as rationalization, displacement, reflection, suppression, identification, and counter-reaction development. The most frequently used areas for these mechanisms are beliefs and behaviors. According to the Quran, human beings, who have been created in the most beautiful way and whose beliefs and good behaviors are coded in their nature, can choose denial or can do things that religion prohibits even if he/she is a believer. In order to get rid of the contradiction with their belief and conscience, they cling to defense mechanisms; Thus, makes the situation reasonable and legitimate for themselves. The Quran deals with this phenomenon, which is a kind of self-deception, widely in various contexts. Thus, it both questions the reasonableness and legitimacy of the attitude and develops a consciousness against permanent problems that may arise in the will and personality over time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İlahiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 202
Atıf : 400
İlahiyat Araştırmaları Dergisi