Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 41
 İndirme 20
Aktif Yaşlanma Açısından Hayat Boyu Öğrenme: Üçüncü Yaş Üniversiteleri
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Günümüzde yaşlı nüfusun artması hem dünyada hem de Türkiye’de bu kesime yönelik çalışmaların yoğunlaşmasına neden olmuştur. Aktif yaşlanma kapsamında yaşlı bireyler yalnızca istihdama katılmaları açısından değil sağlık, eğitim, sosyal hayata katılma gibi konularda da teşvik edilmiş ve bu doğrultuda çalışmalar yürütülmüştür. Yaşlı bireylerin eğitimi bu açıdan değerlendirildiğinde çok önemli bir konuyu teşkil etmektedir. Hayat boyu öğrenme kapsamında yaşlı bireyler ilgisini çeken konularda eğitim hizmetlerine yönelmişlerdir. Birçok ülke, yaşlı bireylerin eğitimi hakkında düzenlemeler yapmış ve eğitim kurumları oluşturmuştur. “Üçüncü yaş üniversiteleri” de bu kapsamda kurulan bir kurumdur. Bu üniversiteler ilk olarak 1973 yılında Fransa’da ortaya çıkmıştır. Fransa’da Touluse Üniversitesi bünyesinde yaşlılara yönelik dil, din, tarih, felsefe, müzik, sanat gibi birçok eğitim hizmeti verilmiştir. Fransa’da oluşturulan bu üniversite, diğer Avrupa ülkelerine ve Dünya’daki birçok ülkeye ilham kaynağı olmuştur. Daha sonra Cambridge’de 1981 yılında literatürde İngiliz modeli olarak bilinen “Üçüncü Yaş Üniversitesi” kurulmuştur. Bu çalışmada aktif yaşlanma kapsamında hayat boyu öğrenme kavramı değerlendirilmiştir. Araştırmada doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Karşılaştırmalı eğitim yaklaşımlarından tanımlayıcı yaklaşım kullanılmıştır. Bu kapsamda dünyada yaşlı bireylerin eğitimlerine yönelik açılan Üçüncü Yaş Üniversiteleri analiz edilmiştir. Burada literatürde sıkça değinilen Fransa Üçüncü Yaş Üniversitesi Modeli ve İngiliz Üçüncü Yaş Üniversitesi modeli incelenerek bu modellere örnek olarak Comenius Üniversitesi ve Melbourne Üniversitesi faaliyetleri ve yapısı açısından irdelenmiştir. Çalışmanın son kısmında ise Türkiye’de 2016 yılında kurulan ve faaliyetine devam eden Tazelenme Üniversitesi’nin yapısına ve faaliyetlerine değinilmiştir. Böylelikle bu çalışma dünyadaki modelleri ve ülkemizdeki uygulamaları gözler önüne sererek, bu konuda ülkemizde atılması gereken adımlar, uygulanması gereken sosyal politikalar hakkında bizlere yol gösterecektir.

Anahtar Kelimeler:

Lifelong Learning From Active Ageing: Third Age Universities
2020
Yazar:  
Özet:

Today, the increase in the elderly population has led to the concentration of the work towards this section both in the world and in Turkey. In the framework of active aging, older individuals have been encouraged not only in terms of employment participation, but also in issues such as health, education, social life participation and in this direction studies have been carried out. The education of the elderly is a very important subject when assessed in this regard. In the course of lifelong learning, elderly individuals have focused on educational services on topics that interest them. Many countries have made regulations on the education of elderly individuals and established educational institutions. The “third age university” is also an institution established in this scope. These universities first appeared in France in 1973. In France, the University of Touluse has provided many educational services for seniors, including language, religion, history, philosophy, music, and art. Established in France, this university has been a source of inspiration for other European countries and many countries around the world. The "Third Age University" was later founded in Cambridge in 1981, known as the English model in literature. In this study, the concept of lifelong learning has been evaluated within the framework of active aging. The method of document examination was used. Comparative approaches of education are used. In this context, the third-age universities opened to the education of elderly individuals worldwide have been analyzed. The French Third Age University Model, which is frequently referred to in literature, and the British Third Age University Model, are the examples of these models, which are reflected in terms of the activities and structure of Comenius University and Melbourne University. In the last part of the study, it was referred to the structure and activities of the Tazelenme University, which was established in Turkey in 2016 and continues to operate. Thus, this study will guide us about the models in the world and the practices in our country, the steps to be taken in this regard in our country, the social policies to be implemented.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini