Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 6
Yoksulluk, Türkiye’de Yoksullara Yapılan Yardımlar ve Yardım Kuruluşları Algısı
2011
Dergi:  
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı yoksulluk algısının ve Türkiye’de yoksullara yapılan yardımların incelenmesidir. Bu kapsamda hem yardım alan yoksul vatandaşların hem de yardım eden vatandaşların görüşlerine başvurularak, yoksulluk algısı, yoksullara yapılan yardımlar ve yardım kuruluşları konuları ele alınmıştır. Diğer bir ifadeyle, yoksulluk, yoksullara yapılan yardımlar ve yardım kuruluşlarına ilişkin görüşlerin hem yoksulların bakış açısından hem de yardım edenlerin bakış açısından ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karmaşık desenli bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın nicel kısmının örneklemi Türkiye’yi temsil edecek şekilde 12 ilden seçilen 2400 katılımcıdan oluşmaktadır. Bunlardan 1200’ü yardım alan, 1200’ü ise yardım eden kişilerdir. Nitel araştırma örneklemi ise 7 ilden toplam 42 katılımcıdan oluşmaktadır. Bu katılımcıların 21 tanesi yardım alan, 21 tanesi yardım eden ailelerin mensuplarıdır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler SPSS 15.00 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Nitel araştırma kapsamında yapılan derinlemesine görüşmeler ise içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda oldukça kapsamlı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Yoksullara yapılan yardımların yeterli olmadığı, yardımların sadece gıda ve kömür gibi belirli ayni yardımlarla sınırlı olduğu, yardımların belirli dönemlerde yapıldığı ve sürekliliğinin olmadığı, sivil-gönüllü yardım kuruluşlarının resmi yardım kuruluşlarından daha etkili yardım yaptığı, sivil yardım kuruluşlarının kendilerini daha fazla tanıtmaları gerektiği, yoksulların belirlenmesi ile ilgili ayrıntılı araştırmalar yapılmamasından dolayı yardımların tamamının muhtaç ailelere gitmeyebildiği, bu nedenle yoksullukla ilgili kapsamlı bir araştırma yapılarak yoksulların tam olarak belirlenmesi ve bu araştırmaların belirli aralıklarla güncellenmesi, yoksulluğun çözümünün işsizlerin istihdam edilmesi ile mümkün olduğu, bununla birlikte asgari ücretle geçinen ailelerin de yardıma muhtaç olduğu ortaya çıkarılan bazı bulgulardır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.934
Atıf : 11.547
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini