Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 55
 İndirme 16
CEM SULTAN’IN TÜRKÇE DİVANI’NDA BULUNMAYAN BAZI ŞİİRLERİ
2020
Dergi:  
Türkoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fatih Sultan Mehmed’in en küçük oğlu olan Cem Sultan, Edirne’de doğmuş iyi bir eğitim almış ilmî, siyasi, askeri ve edebî yönden donanımlı bir şehzade olarak yetişmiştir. Babasının vefatından sonra ağabeyi II. Bâyezîd ile girdiği taht mücadelesi aleyhine sonuçlanınca vatanını terk ederek esaret hayatı yaşamaya mahkum olmuştur. Onun bu sıkıntılarına bir de evlat acısı eklenmiş, yaşadığı üzüntünün tezahürü olarak edebiyatımızda mersiye türünün en güzel örneklerinden birini kaleme almıştır. Yurdundan, ailesinden ve sevdiklerinden ayrılmak zorunda kalan Cem Sultan, gurbet, hasret, mihnet, hüzün gibi içinde bulunduğu ruh hâlini yansıtan temaları şiirlerinde samimi bir dille ifade etmiştir. Cem Sultan, yalnızca çalkantılı hayatı ve trajik hikâyesi ile değil aynı zamanda geride bıraktığı önemli eserleri ile de adından söz ettiren başarılı bir şairdir. Türkçe Divanı ile Selmân-ı Sâvecî’den babası adına tercüme ettiği Cemşîd ü Hurşîd mesnevisi, Cem Sultan’ın Türk edebiyatı tarihi için önem arz eden iki mühim eseri olarak zikredilebilir. Mesnevisi iki ayrı araştırmacı tarafından yayımlanmış, Türkçe Divanı ise biri vülgarize diğeri ilmî yayın olarak aynı araştırmacı tarafından iki kez neşredilmiştir. Bu çalışmada Cem Sultan’ın Türkçe Divanı’nın tenkitli metin olarak hazırlanan neşrinde kullanılmayan bir nüshasından hareketle yeni şiirler gün yüzüne çıkarılacaktır. Bunun yanında nüshanın, neşirde bulunan şiirlerde yer almayan bazı beyitleri ihtiva etmesi dolayısıyla bu beyitler de metin kısmında verilecektir. Ayrıca Cem Sultan’ın şiirleri üzerine yapılacak çalışmalara katkı sağlaması düşüncesiyle neşirde yer almayıp Cemşîd ü Hurşîd mesnevisi ile nüshada müştereken bulunan şiirlerin dökümü de sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

CEM SULTAN'S BAZI SHIRLES IN THE TURKEY DIVANI
2020
Yazar:  
Özet:

Cem Sultan, the youngest son of Fatih Sultan Mehmed, was born in Edirne; he received a good education; he grew up as a scientific, political, military and literary-equipped town. After his father’s death, his brother II. When the throne struggle against him ended, he was sentenced to live the prison life by leaving his homeland. His suffering has also been added to his child's suffering, and as a manifestation of his suffering he has received one of the most beautiful examples of the kind of mercy in our literature. The Cem Sultan, who was forced to leave his home, his family and his loved ones, has expressed his subjects in his poems in a sincere language that reflect the mood in which he was, such as gurbet, desire, mihnet, sadness. Cem Sultan is a successful poet, not only with his glorious life and tragic story, but also with his important works that he left behind. The Cemşîd u Hurşîd mesnevisi, which he translated from the Turkish Divan and Sâvecî to his father's name, can be mentioned as two important works of the Cem Sultan's Turkish literature history. The mesnevisi was published by two separate researchers, and the Turkish Divan was twice published by the same researchers as a volgarize and the other scientific publication. In this work, new poems will be brought to the face by moving from a noise that is not used in the pleasure prepared as a text of the Turkish Divan of Cem Sultan. In addition to this, the Nishan will contain some of the poems that are not included in the poems that are not included in the poems that are not included in the poems that are not included. In addition, the idea of contributing to the works on the poems of Cem Sultan will not be placed in pleasure, and the poems that are presented by Cemşîd u Hurşîd mesnevisi and nüshada customers will also be presented.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Özet:

Fatih Sultan Mehmed’in en küçük oğlu olan Cem Sultan, Edirne’de doğmuş; iyi bir eğitim almış; ilmî, siyasi, askeri ve edebî yönden donanımlı bir şehzade olarak yetişmiştir. Babasının vefatından sonra ağabeyi II. Bâyezîd ile girdiği taht mücadelesi aleyhine sonuçlanınca vatanını terk ederek esaret hayatı yaşamaya mahkum olmuştur. Onun bu sıkıntılarına bir de evlat acısı eklenmiş, yaşadığı üzüntünün tezahürü olarak edebiyatımızda mersiye türünün en güzel örneklerinden birini kaleme almıştır. Yurdundan, ailesinden ve sevdiklerinden ayrılmak zorunda kalan Cem Sultan, gurbet, hasret, mihnet, hüzün gibi içinde bulunduğu ruh hâlini yansıtan temaları şiirlerinde samimi bir dille ifade etmiştir. Cem Sultan, yalnızca çalkantılı hayatı ve trajik hikâyesi ile değil aynı zamanda geride bıraktığı önemli eserleri ile de adından söz ettiren başarılı bir şairdir. Türkçe Divanı ile Selmân-ı Sâvecî’den babası adına tercüme ettiği Cemşîd ü Hurşîd mesnevisi, Cem Sultan’ın Türk edebiyatı tarihi için önem arz eden iki mühim eseri olarak zikredilebilir. Mesnevisi iki ayrı araştırmacı tarafından yayımlanmış, Türkçe Divanı ise biri vülgarize diğeri ilmî yayın olarak aynı araştırmacı tarafından iki kez neşredilmiştir. Bu çalışmada Cem Sultan’ın Türkçe Divanı’nın tenkitli metin olarak hazırlanan neşrinde kullanılmayan bir nüshasından hareketle yeni şiirler gün yüzüne çıkarılacaktır. Bunun yanında nüshanın, neşirde bulunan şiirlerde yer almayan bazı beyitleri ihtiva etmesi dolayısıyla bu beyitler de metin kısmında verilecektir. Ayrıca Cem Sultan’ın şiirleri üzerine yapılacak çalışmalara katkı sağlaması düşüncesiyle neşirde yer almayıp Cemşîd ü Hurşîd mesnevisi ile nüshada müştereken bulunan şiirlerin dökümü de sunulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Türkoloji Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 219
Atıf : 523
Türkoloji Dergisi