Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Özel Mülkiyet Haklarının Korunması ve Gelir Eşitsizliği: Oecd Ülkeleri İçin Ampirik Bir Analiz
2023
Dergi:  
SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi
Yazar:  
Özet:

OECD ülkelerinde 1996-2020 dönemi için mülkiyet haklarının korunması ile gelir eşitsizliği arasındaki ilişki bu çalışmanın analiz konusudur. Gelir eşitsizliği göstergesi olarak iki farklı değişken kullanılmıştır: Gini katsayısı ve en üstteki %1’lik kesimin ulusal gelirden aldıkları pay. İçselliği kontrol etmek için mülkiyet haklarının korunmasına ilişkin göstergeye ek olarak araç değişkenler de modele dahil edilmiştir. Heterojen panel veri modellerinden ¨genişletilmiş ortalama grup (AMG)¨ tahmincisi ile tahmin edilen iki farklı modelde, OECD ülkelerinde mülkiyet haklarının korunmasının toplumun tüm kesimleri için uygun bir kurumsal ortam yaratarak gelir eşitsizliğini azaltıcı etki yarattığını ileri süren yaklaşımları destekleyen sonuçlar elde edilmiştir. Diğer bir ifade ile ampirik bulgular mülkiyet haklarının korunmasının gelir eşitsizliğini uzun dönemde azalttığını ortaya koymaktadır. Ancak eğimin heterojenliğine izin veren AMG tahmincisi ile tahmin edilen modellerde tek tek ülke parametreleri bazı ülkelerde mülkiyet haklarının korunmasının gelir eşitsizliğini arttırıcı etkisi olduğunu göstermektedir. Panel veri analizi sonuçları gelir dağılımını azaltıcı etkisi nedeni ile mülkiyet hakları kurumunun güçlendirilmesini politika önerisi olarak ortaya koymaktadır. Ancak ülke parametrelerinin heterojenliği spesifik olarak ülkelere özgü faktörler ile diğer kurumsal etmenlerin incelenerek gelir dağılımını bozucu veya iyileştirici kanalların neler olduğunu daha ayrıntılı araştıran analizlerin gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Protection Of Private Property Rights and Income Inequality: An Empirical Analysis For Oecd Countries
2023
Yazar:  
Özet:

The relationship between the protection of property rights and income inequality in OECD countries for the period 1996-2020 is the subject of analysis of this paper. As an indicator of income inequality, two different variables are used: the Gini coefficient and the national income share of the top 1%. To control endogeneity, instrumental variables are also included in the model in addition to the indicator for the protection of property rights. In the two different models estimated with the ¨augmented mean group (AMG)¨ estimator from heterogeneous panel data models, results have been obtained that support approaches that argue that the protection of property rights reduces income inequality by creating a favourable institutional environment for all segments of society in OECD countries. In other words, empirical findings reveal that the protection of property rights reduces income inequality in the long run. However, the individual country parameters in the models estimated with the AMG estimator, which allows for the heterogeneity of the slope, show that the protection of property rights increases income inequality in some countries. The results of the panel data analysis present the strengthening of the property rights institution as a policy recommendation due to its reducing effect on the income inequality. However, the heterogeneity of country parameters presents the necessity of more detailed analyses of the channels that distort or improve the income distribution by examining country-specific factors and other institutional elements.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 265
Atıf : 1.985
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini