Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 1
Türk Makam Müziği Ekseninde Hatip Zâkirî Hasan Efendi’nin İki İlâhîsi Üzerine Makamsal ve Biçimsel Bir İnceleme
2021
Dergi:  
Van İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk makam müziği, kökeni Orta Asya’ya dayanan, Çin, Hint, Fars ve Ortadoğu kültürüyle yoğurulmuş, çok kültürlü yapısıyla oldukça zenginleşmiş bir müziktir. İslâmiyetin kabulüyle Orta çağ İslâm dünyasının en önemli kuramcılarından olan Kındî, Farâbî ve İbn-î Sînâ yapmış oldukları çalışmalarla Türk makam müziğinin gelişimine büyük katkı sağlamışlardır. Türk mûsikîsi en büyük gelişimini Osmanlı devleti zamanında göstermiştir. Padişahların birçoğunun mevlevî tarikatına mensup olması bu bağlamda mûsikî ve edebiyata hâkim olmaları gelişimi sağlayan en önemli etkenlerdendir. Türk makam müziğinin gelişiminde Doğu coğrafyası ile olan etkileşiminde önemli payı vardır. Safüyiddin Urmevî ve Abdülkâdir Merâgî yazmış oldukları eserlerle mûsikînin şekillenmesine büyük katkı sağlamıştır. On beşinci yüzyıl Türk makam müziği adına yapılan kuramsal çalışmaların arttığı, yapılanmanın hızlandığı ve günümüz mûsikî nazariyatının şekillendiği bir yüzyıl olmuştur. On altıncı yüzyılın sefer ve fetihlerle geçmesi mûsikî adına bir duraksamayı da beraberinde getirmiş, On yedinci yüzyıl ise özellikle bestecilik alanında önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönem olmuştur. Çoğu müzik tarihçisi bu dönemi klâsik dönem olarak kabul etmiştir. Çalışmanın başlığında da belirtildiği üzere Hatip Zâkirî Hasan Efendi bu yüzyılın dini form besteciliğinde en önemli isimleri arasında yer almaktadır. Çalışmada bestecinin TRT repertuvarında yer alan Rast makamında ve ilâhî formunda iki adet eseri makam ve biçim açısından incelenmiş ve dönemin mûsikî kültürü adına çıkarımlar yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

In The Turkish Makam Music Exem, A Review Of The Two Gods Of Hatip Zakiri Hasan
2021
Yazar:  
Özet:

Turkish official music is a very rich music with its multicultural structure, which is based in Central Asia, joined with Chinese, Indian, Faroe and the Middle East culture. With the acceptance of Islam, the most important theaters of the Middle Ages Islamic world, Kındî, Farâbî and Ibn-î Sîna, with their work, have made a great contribution to the development of Turkish authority music. The Turkish musicians showed their greatest development in the Ottoman state time. The fact that many of the Padişahs belong to the present ethic in this context is one of the most important factors in the development of the musical and literary rule. Turkish authority music has an important part in the development of its interaction with the Eastern geography. He has made a great contribution to the creation of the Qur’an and to the creation of the Qur’an and to the creation of the Qur’an. The fifteenth century was a century in which the theoretical works made on behalf of Turkish authority music increased, the construction accelerated and the modern musical Nazareth was formed. The sixteenth century passed with triumphs and conquests brought with it a stop in the name of the Musical, and the seventh century was a period where significant developments were in the composition field. Most music historians have regarded this period as a classical period. As also stated in the title of the study, Hatip Zâkirî Hasan Efendi is among the most important names in the religious form composition of this century. In the study, two works in the Rast office and divine form in the composer's TRT repertoire have been studied in terms of office and form, and outcomes have been made in the name of the musical culture of the time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Van İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 129
Atıf : 104
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini