Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 43
 İndirme 9
Obezite ve Metabolik Sendrom
2018
Dergi:  
Fırat Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Obezite, vücudun tüketeceği enerji ihtiyacından fazlasının alınması ile oluşan, adipositlerin hipertrofi ve / veya hiperplazisi sonucu aşırı yağ birikimi ile karakterize metabolik sonuçları olan bir durumdur. Metabolik sendrom (MS) kavramı, tip 2 diyabet ve aterosklerotik özellikli kardiyovasküler hastalıkların oluşumuna katkı sağlayan risk faktörlerinin bir arada bulunması ile oluşan klinik durumu kapsar. Metabolik sendrom: artmış bel çevresi, artmış açlık kan şekeri, hiperinsülinemi, düşük HDL kolesterolü de içeren lipid metabolizma bozuklukları, hipertansiyon, proinflamatuar ve protrom-botik durumlardan oluşur. Metabolik sendromun etiyolojisinde “adipoz merkezli” ve “diyabet merkezli” olmak üzere iki farklı neden rol oynayabilir. Tüm bu metabolik değişikliklerin temelinde, insülin direncinin de patogenezinde temel rol oynayan yağ kütlesi artışı vardır. Fiziksel aktivite eksikli-ği, yüksek kalorili ve işlenmiş gıdaların tüketimi, MS'nin gelişimi için önemlidir. Bu makalede yağ dokusunun metabolik sendrom gelişiminde oyna-dığı rol ve obeziteyi insülin direncine bağlayan ortak paydanın, inflamasyonla sonuçlandığı belirtilmektedir. Ek olarak, Türkiye'de ve dünyada mev-cut literatür ışığında obezite ve metabolik sendrom prevalansını ortaya koymaktadır. Yine diyet tedavisinin metabolik sendromlu kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda riski azaltmadaki önemi vurgulanmaktadır. Dünya çapında yapılan çalışmalardan elde edilen veriler ışığında XXI yüzyılda obezite ve komplikasyonlarını içeren metabolik sendrom bir salgın olarak ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Obesity and Metabolic Syndrome
2018
Yazar:  
Özet:

Obesity is a condition that is formed by taking more than the energy the body will consume, with metabolic consequences characterized by excess fat accumulation as a result of hypertrophy and/or hyperplasia of adiposites. The concept of metabolic syndrome (MS) covers the clinical condition formed by the combination of risk factors contributing to the formation of type 2 diabetes and atherosclerotic characteristic cardiovascular diseases. Metabolic syndrome: it consists of increased back circle, increased hunger blood sugar, hyperinsulinemia, low HDL cholesterol, lipid metabolism disorders, hypertension, proinflammatory and protrom-botic conditions. Two different causes can play a role in the etiology of metabolic syndrome: “adiposis-centered” and “diabetes-centered”. Based on all these metabolic changes, insulin resistance also has an increase in fat mass, which plays a key role in pathogenesis. Consumption of low-carb, high-calorie and processed foods is important for the development of MS. In this article it is stated that the role that fat tissue plays in the development of metabolic syndrome and the common share that connects obesity to insulin resistance results in inflammation. In addition, in Turkey and in the world, the present literature shows the prevalence of obesity and metabolic syndrome. Again, the importance of dietary therapy is emphasized in reducing the risk in patients with cardiovascular disease with metabolic syndrome. In light of the data obtained from worldwide studies, metabolic syndrome, which contains obesity and complications in the 21st century, is treated as an epidemic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




3. Kemerin
2015








Fırat Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 737
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini