Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 93
 İndirme 15
Ömer Seyfettin’in ‘velinimet’ Adlı Eserinin Göstergebilimsel Analizi
2020
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İletişim amaçlı olan ve toplumsal özelliğe sahip göstergeler, siyasetten reklamcılığa, sinemadan edebiyata tüm alanlarda mevcut olduğundan göstergebilim de yaşamın her alanını kapsamına dahil eden bir bilim dalıdır. Göstergelerin yoğun şekilde yer aldığı alanların başında anlam ileten her türden iletişim olanaklarının sıklıkla kullanıldığı edebiyat gelir. Farklı iletişim olanaklarının kullanıldığı edebî eserlerdeki derin anlamların ortaya konulması için anlam üreten göstergelerin kendilerine uygun bir göstergebilimsel kapsamda incelenmesi gerekir. Edebî eserlerin göstergebilimsel çözümleme yönteminin gelişmesi sürecinde etkin olan isimlerden biri Fransız göstergebilimci Algirdas Julien Greimas’tır. Anlamın karşıtlıklardan oluştuğu ve karşıtlıklar içinde var olduğu görüşünden hareket eden Greimas, metnin anlamına giden yolun, metnin yüzeysel düzeyinden derin düzeyine doğru izlenen yolla mümkün olabileceğini söyler. Dolayısıyla edebî metinlerin anlamlarını ortaya koymayı amaçlayan çalışmalarda göstergebilimsel analiz yönteminin faydalı olacağı düşünülür. Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarından biri ve Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismi olan Ömer Seyfettin’in ‘Velinimet’ adlı öyküsünü göstergebilim kuramının metin çözümleme araçlarını kullanarak incelemeyi amaçlayan bu çalışmada hikâyenin derin yapısında yer alan anlam ilişkileri gösterilmeye çalışılmıştır. Yapılan göstergebilimsel analiz sonucunda ‘Velinimet’ hikâyesi söylemsel düzey, anlatısal düzey ve mantıksal-anlamsal düzey (temel yapı) olmak üzere üç düzeyde incelenerek yüzey yapıdan derin yapıya doğru anlam bütünlüğü açıklanmış ve göstergebilim çözümleme yönteminin bir metnin anlam yapısını ortaya koymada faydalı olduğu gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

An Indicative Analysis Of The Work Of Omer Seyfettin 'velinimet'
2020
Yazar:  
Özet:

Communicating and social characteristic indicators are available in all fields, from politics to advertising, from cinema to literature, and it is a branch of science that encompasses all areas of life. It comes to the literature where all kinds of communication possibilities that communicate meaning are often used in the fields where indicators are intense. To identify the profound meanings of literary works in which different communication possibilities are used, the indicators that produce meaning must be studied in an indicative scope appropriate to them. One of the names active in the process of the development of the method of indicative analysis of literary works is the French indicator Algirdas Julien Greimas. Greimas, moving from the view that the meaning consists of contradictions and exists in contradictions, says that the way to the meaning of the text can be possible by the way followed from the surface level to the deep level of the text. Therefore, it is believed that the indicative analysis method will be useful in studies aimed at revealing the meaning of literary texts. One of the leading story writers of Turkish literature and the founding name of Turkish short history, Omer Seyfettin's story 'Velinimet' is intended to be studied using the text analysis tools of the theory, in this study, the meaning relationships in the deep structure of the story were tried to be shown. In the result of the indicative analysis, the story of "Velinimet" was studied at three levels, including the vocational level, the narrative level and the logical-receptional level (basic structure), and the integrity of meaning from surface structure to deep structure was explained and the indicative analysis method was shown to be useful in revealing the meaning structure of a text.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.656
Atıf : 2.553
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini