Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Cumhuriyet Döneminin Başlangıcında (1923 - 1930) Türkiye'de Muhasebe Anlayışını Etkileyen Düzenlemeler
2024
Dergi:  
Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra, hukuk ve kamu yapısını Şeriat hukunun etkilerinden laik sisteme dönüştürmek için mevzuatta reform yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu yeni dönemin başlangıcından sonra çıkarılan temel kanunlar arasında yeni Anayasa ve Türk Medeni Kanunu da yer almaktaydı. Ayrıca 1926 yılında Türk Ticaret Kanunu çıkarılmıştı. Bu yasa, Türkiye'deki ilk muhasebe defterine ilişkin ifadeleri içeriyordu: yevmiye defteri, envanter ve bilanço defterleri ve defter-i kebir. Türkiye'de muhasebe anlayışının oluşumunu etkileyen ikinci grup kanunlar vergilendirme ile ilgiliydi. İncelenen dönem içinde üç ana vergi kanunu yürürlüğe girmişti. Kazanç Vergisi, Muamele Vergisi ve Tüketim Vergisi Kanunları, Ticaret Kanunu'nda belirlenen muhasebe defterlerinin yanı sıra özel defterlerin de tutulmasını zorunlu kılıyordu. Cumhuriyetin ilk yıllarında muhasebe sisteminin, her farklı vergi kanununda yazılı olan defter tutma tanımına göre belirlendiği görülmüştür. Bu durumun nedenleri, başlangıçta tekdüzen bir muhasebe sisteminin olmaması ve tek bir vergi usul kanununun bulunmamasıdır.

Anahtar Kelimeler:

The Regulations That Influenced The Formation Of The Conception Of Accounting In Turkey During The Beginning Of The Republic Era (1923 - 1930)
2024
Yazar:  
Özet:

After the declaration of the Turkish Republic in 1923, there was a need for reform in legislation in order to transform law and public structure from the effects of Sharia Law to the secular system. The new constitution and the Turkish Civil Code were among the basic laws enacted after the start of this new era. In addition, the Turkish Commerce Code was enacted in 1926. This included statements regarding the first book of accounts in Turkey: the book of first entry, inventory and balance books and the ledger book. The second group of laws that influenced the formation of the conception of accounting in Turkey was related to taxation. Within the examined period three main tax laws were put into effect. The Profit Tax, Transaction Tax and Consumption Tax Codes called for the keeping of private books in addition to the book of accounts determined in the Commerce Code. During the first years of the republic it was observed that the accounting system was determined by the definition of bookkeeping that was written in each different tax law. The reasons for this condition were the absence of a uniform system of accounts and the deficiency of a unique tax procedure code at the outset.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 315
Atıf : 1.069
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini