Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Üniversite Öğrencilerinde Motivasyonel Dindarlık ve Pozitiflik İlişkisi
2023
Dergi:  
Turkish Studies Comparative Religious Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı motivasyonel dindarlık ile pozitiflik arasındaki ilişkiyi incelemektir. Hitit Üniversitesi’nde öğrenim gören 482 öğrencinin katıldığı araştırmada “Motivasyonel Dindarlık Ölçeği (MDÖ)” ve “Pozitiflik Ölçeği (PÖ)” kullanılmıştır. Araştırmanın verileri 2022-2023 eğitim öğretim yılında Mayıs-Ağustos 2022 arasında toplanmıştır. Ayrıca araştırmada cinsiyet, sınıf düzeyi, ailenin algılanan ekonomik durumu, aile tipi ve aile tutumuna ilişkin anket ölçümleri uygulanmış, değişkenler arası ilişkiyi incelemek için de betimsel analizler ve korelâsyonel istatistikler kullanılmıştır. Araştırma sonunda örneklemin motivasyonel dindarlık ve pozitiflik düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılar motivasyonel dindarlığın “Güç ve Güven Kaynağı Olarak Tanrı ile İlişki” (GGKTİ)  alt boyutunda daha yüksek bir puan elde etmişlerdir. Motivasyonel dindarlık ve pozitifliğin cinsiyet değişkenine göre farklılık göstermediği, sınıf düzeyi değişkeninde ise sadece “Prososyal ve Dini-Entelektüel Sorumluluk” (PDES) alt boyutunda 1. ve 2. sınıflar lehine farklılaşmanın olduğu görülmüştür. Ailenin algılanan ekonomik durumu değişkenine göre grupların pozitiflik düzeyleri farklılaşmazken, motivasyonel dindarlık düzeyinde (alt boyutlar dâhil) anlamlı farklılıklar söz konusudur. Algılanan ekonomik durum düzeyi arttıkça motivasyonel dindarlık düzeyleri azalmaktadır. Motivasyonel dindarlık aile tipi değişkenlerine göre de farklılaşmaktadır. En yüksek dindarlık puan ortalaması geniş aile tipinde, en düşük ortalama ise tek ebeveyn aile tipinde bulunmuştur. Ancak pozitiflik düzeyleri bakımından gruplar benzer özellikler göstermektedir. Aile tutumu değişkeninde, hem motivasyonel dindarlık ölçeği ve alt boyutlarında hem de pozitiflik ölçeğinde elde edilen puanlarda gruplar arasında çeşitli düzeylerde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Özellikle aile tutumu koruyucu, demokratik ve hoşgörülü olan bireylerin motivasyonel dindarlık puanları (alt boyutlar dâhil) diğerlerinden daha yüksek çıkmıştır. En düşük ortalama ise dengesiz/ilgisiz aile tutumu bildiren grupta saptanmıştır. Bununla birlikte hoşgörülü, demokratik ve koruyucu aile tipi pozitifliği de daha çok desteklemektedir. Araştırma sonucunda motivasyonel dindarlık ve dindarlığın alt boyutları ile pozitiflik arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı ilişkiler gözlenmiştir. Sonuçlar motivasyonel dindarlığın, pozitifliğin toplam varyansının %10,1’ini açıkladığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Motivational Religiosity and Positivity Of University Students
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the relationships between motivational religiosity and positivity. The “Motivational Religiosity Scale (MMRI)” and the “Positivity Scale (PS)” were applied in the study, in which 482 students studying at Hitit University participated. Research data were collected between May and August 2022 in the 2022-2023 academic year. Survey measurements regarding gender, class level, perceived economic status of the family, family type and family attitudes were also applied. Descriptive analyzes and correlational statistics were used to examine the relationships between variables. At the end of the study, the motivational religiosity and positivity levels of the sample were found to be high. Participants obtained a higher score on the “Relationship with God as a Source of Strength and Trust” sub-dimension. Motivational religiosity and positivity did not differ according to gender. In the class level variable, only the “Prosocial and Religious-Intellectual Responsibility” sub-dimension differed in favor of the 1st and 2nd grades. While the positivity levels of the groups did not differ according to the perceived economic status of the family, there were significant differences in the motivational religiosity level (including the sub-dimensions). As the perceived economic status level increased, motivational religiosity levels decreased. Motivational religiosity also differed according to family type variable. The highest mean score of religiosity was found in the extended family type, while the lowest average was found in the single-parent family type. However, in terms of positivity levels, the groups showed similar characteristics. In the family attitude variable, there were significant differences between the groups at various levels in the scores obtained both in the motivational religiosity scale and its sub-dimensions and in the positivity scale. In particular, the motivational religiosity scores (including sub-dimensions) of individuals with protective, democratic and tolerant family attitudes were higher than the others. The lowest mean was in the group reporting unbalanced/indifferent family attitudes. However, the tolerant, democratic and protective family type also supported positivity more. As a result of the study, there found to be moderate and positive significant relationships between motivational religiosity and its sub-dimensions and positivity. Motivational religiosity explains 10.1% of the total variance of positivity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Comparative Religious Studies

Alan :   Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 162
Atıf : 74
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini