Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 133
 İndirme 27
 Sesli Dinleme 1
Âşık Veysel Şiirlerinde Yer Alan Sözlüksel Alanlar
2020
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Sözlüksel alan terimi, aynı kavram etrafında toplanabilen, aynı kavramsal imgeyi zihinde canlandıran yapısal düzen şeklinde tanımlanabilir. Sözlüksel alan teriminin karşılığı ancak aynı metin içerisinde bulunabilir. Bir metin içerisinde yer alan, aynı konu etrafında bir araya gelebilen terimler, o konunun sözlüksel alanını oluştururlar. Bu görüşün temelinde, Humbolt vb. düşünürlerin, dünya görüşünün temelini dil penceresinin oluşturması yer alır. Bir metin içerisinde sözlüksel alan oluşturan terimlerin tespiti; metin oluşturan yazarın imge dünyasını ortaya koyar. Anlam, dilde yer alan bağımlı ve bağımsız biçimbirimlerin bağlamda bir araya gelmesi ve sözdizimsel ilişkiler kurması sonucunda bir dizge oluşturur ve bu şekilde oluşan dizgede ortaya çıkan gösterge, sözcüğün anlamını karşılamaktadır. Berke Vardar’a göre, dilsel alan 3 aşamadan oluşur. Kavramsal alan, dil dışı kavramları ifade eder. Sözlüksel alan, göstergelerin birbiri ile ilişkisini anlam yönünden ifade eder. Anlamsal alan da, kavramsal ve sözlüksel alanların etkileşimini anlatır. Kavram alanı kuramının temel noktasını, göstergelerde ortaya çıkan anlamların birbiri ile etkileşime geçmesi ve bu göstergelerin bir ağ ortaya çıkarması oluşturur. Bu çalışmada da sözlüksel alan hakkında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilecek ve Âşık Veysel’in şiirlerinde yer alan ve sözlüksel alan oluşturan terimler tespit edilerek bir sınıflandırma yapılacaktır. Yapılan bu sınıflandırma ile şâirin dünyaya bakış açısı, imge dünyası ve okuyucuya iletmek istediği mesajlar dilbilim alanının bakış açısı ile ortaya konmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Poetry Of The Love Poetry
2020
Yazar:  
Özet:

The term vocational field can be defined as a structural order that can be gathered around the same concept, and that resumes the same conceptual image in the mind. The reward of the word field term can only be found within the same text. The terms that are in a text, which can gather around the same topic, form the vocabulary area of that topic. Based on this opinion, Humbolt etc. Thoughters, the foundation of the world view is the formation of the language window. Identification of the terms that create a vocabulary field in a text; reveals the image world of the writer who creates the text. The meaning forms a sequence as a result of the reunification of dependent and independent forms in the language and the establishment of non-verbal relationships, and the indicator that appears in the sequence formed in this way meets the meaning of the word. According to Berke Vardar, the language field consists of 3 stages. The conceptual field refers to non-language concepts. The vocabulary field expresses the relationship of indicators with each other in terms of meaning. The meaningful field also describes the interaction of conceptual and verbal fields. The core point of the concept field theory is the interaction of the meanings arising in the indicators with each other and the network of these indicators. In this study will also be provided information about the work done on the vocabulary field and a classification will be made by identifying the terms that form the vocabulary field in the poems of Aşık Veysel. With this classification, the poet’s view of the world, the image world and the messages he wants to transmit to the reader will be attempted to reveal with the perspective of the field of linguistics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.563
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini