Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 533
 İndirme 93
Türkiye’de 1945-1950 Döneminde İç Politikanın Ekonomi Politikasına Etkisi
2020
Dergi:  
Elektronik Siyaset Bilimi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makale Türkiye’de 1945-1950 döneminde, devletçi uygulamaların yerini giderek özel sektöre bırakması hakkındadır. Dünya Ekonomik Bunalımı (1929) Türkiye’nin ekonomi politikalarında bir dönüm noktasını ifade eder. Türkiye 1930-1939 yılları arasında ekonomide korumacı devletçiliği benimsemiş, sanayileşmede ise öncü olmuştur. Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’na katılmamakla birlikte savaşın yarattığı olumsuz koşulların dışında kalamamıştır. İktidar Partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) çıkardığı Milli Korunma Kanunu, Toprak Mahsulleri Kanunu, Varlık Vergisi ve Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu gibi uygulamaların kırsal kesimler, büyük arazi sahipleri ve tüccar sınıfında yarattığı tedirginlik sert bir muhalefete dönüşmüştür. Türkiye 1945 yılından sonra tek partili yönetimden çoğulcu demokrasiye geçmiştir. Toplumun büyük bir kesiminin desteğini alan Demokrat Parti (DP), CHP’nin kendisini sorgulamasına neden olmuştur. Dış politikada ise artan Sovyet tehdidi karşısında ABD yanlısı politikalar izlenmiş ve ekonomide devletçi uygulamalar yerini özel sektörün ön plana çıktığı liberalizme bırakmıştır. Sanayileşmeden çok, tarımda makineleşme ve karayolları yapımı, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların benimsedikleri ortak ekonomi politikası olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The influence of domestic policy on the economic policy in Turkey in the period 1945-1950
2020
Yazar:  
Özet:

This article is about Turkey in the period 1945-1950, where the state practices are increasingly replaced by the private sector. The World Economic Disruption (1929) represents a turning point in Turkey’s economic policy. Turkey adopted the conservative state in the economy between 1930 and 1939, and was a pioneer in the industrialization. Turkey has not participated in the Second World War, but has not been out of the negative conditions created by the war. The anxiety created by the Government Party Republican People's Party (CHP)'s National Protection Act, Land Products Act, Property Tax and Farmers Landing Act in rural sections, large landowners and the trader class has become a strong opposition. After 1945, Turkey passed from single-party government to multi-democracy. The Democratic Party (DP), which supports a large portion of society, has caused the CHP to question itself. In foreign policy, against the increasing Soviet threat, U.S.-backed policies were followed and state practices in the economy were replaced by the liberalism in which the private sector was on the forefront. More than industrialization, machinery and road construction in agriculture have been a common economic policy adopted by the Republicans and Democrats.

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Elektronik Siyaset Bilimi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 150
Atıf : 257
Elektronik Siyaset Bilimi Araştırmaları Dergisi