Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 4
Cahiliye Siirinde Kabilecilik ve Doktrinsel Baglilik
2021
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

على الرّغم من كون مصطلح "الالتزام" نتاج العصر الحديث فإنّ قضيّة الالتزام في الشعر الجاهليّ قضيّة غير طارئة؛ فصوتُ الشّاعر الجاهلي كان مدوّياً في الدفاع عن قبيلته ومبادئها، إذ تناول الشّعراء الجاهليون في أشعارهم موضوعاتٍ مختلفةً تمسّ قضايا قبائلهم، وكانوا في كثير من مواقفهم لسانَ حال القبيلة في سلمها وحربها وفي حلّها وترحالها، يفرحون لفرحها، ويتألّمون لمصابها. وقد كانت القبيلة تفرح يوم نبوغ شاعر عندها، وتمجّده، وتحميه. ومن هنا أطلقنا على موقف الشّاعر من قبيلته في ذاك العصر التزاماً قبليّاً. وثمّة شعراء جاهليّون خرجوا عن نظام القبيلة والتزموا منهجاً خاصّاً بهم بسبب ما لاقوه من ظلم وتمييز بين أفراد القبيلة، ومثّلت هذه الفئة ظاهرة أدبية مذهبيّة، حيث التزمت هذه الفئة بمذهبها ودافعت عنه، ورأت وجودها فيه، وهذا ما دعوناه بالالتزام المذهبي. ومن هنا ولدت فكرة البحث وعنوانه: "الالتزام في الشّعر الجاهلي بين القبليّة والمذهبيّة". عُرِّف في هذا البحثِ الالتزامُ لغةً واصطلاحاً؛ لصلته الوثيقة بموضوع البحث، واستُعرِض مفهومه عند الدّارسين العرب، وتمّت محاولةُ الكشف عن بعض صور الالتزام في الشعر الجاهلي. وحاولَ البحثُ التوقُّفَ عند القضايا القبليّة والمذهبيّة التي برزت في أشعار بعض شعرائه، واستُعرِضَت نماذجُ منها، ثم عُرِضَت أهمّ النتائج التي توصّلَ إليها البحث. واعتَمدَ هذا البحث على المنهج الاجتماعيّ الذي يسعى إلى بيان الصّلة بين النّصّ والمجتمع الذي نشأ فيه، وهو بهذا أقدر المناهج على الاستجابة لأهداف البحث، وخدمة أغراضه. واستُعينَ بالمنهج البنيويّ في تحليل النّصوص الشّعريّة المدروسة، وإبراز نظمها الدّاخليّة، وإدراك علاقاتها، ووظائفها الجماليّة.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Özet:

"Bağlılık" terimi modern çağın bir ürünü olmasına rağmen, Cahiliye şiirinde bağlılık konusu yeni bir konu değildir. Cahiliye şairinin sesi, kabilesini ve onun ilkelerini savunurken yüksekti. Zira Cahiliye şairleri şiirlerinde kabilelerinin problemlerine değinen farklı konuları ele almışlar ve birçok durumda kabilelerinin barışının, savaşının, problemlerinin çözümünün ve göçünün sözcülüğünü yapmışlar, sevinçleriyle sevinmişler, kabilesinin başına gelen musibetlerden acı duymuşlardır. Kabilesi, şair usta bir şair olduğunda sevinir, onu yüceltir ve korur. Bu nedenle, şairin o asırdaki kabilesine karşı olan konumunu kabile bağlılığı olarak adlandırdık. Diğer taraftan kabile mensupları arasında karşılaştıkları zulüm ve ayrımcılık nedeniyle kabile düzeninden ayrılan ve kendine özgü bir yol takip eden şairler de vardır. Bu şairler grubu mezhepsel bir edebi fenomeni temsil ediyorlardı. Bu gruplar kendi doktrinlerine bağlı kalmışlar, onu savunmuşlar ve varlıklarını onda görmüşlerdir. Biz bunu doktrinsel bağlılık olarak adlandırıyoruz. İşte buradan araştırma fikri ve “Cahiliye Şiirinde Kabilecilik ve Doktrinsel Bağlılık” başlığı doğdu. Bu araştırmada, araştırma konusuna yakın ilişkisi nedeniyle bağlılığın lüğat ve ıstılahi tanımlarını yaptım. Arap bilim adamları nezdinde bu kavramı inceledim. Cahiliye şiirindeki bağlılık biçimlerini ortaya çıkarmaya çalıştım. Bazı şairlerin şiirlerinde orta çıkan kabilesel ve doktrinsel problemler üzerinde durdum, onlardan örnekler verdim, daha sonra araştırmada ulaştığım en önemli sonuçları arz ettim Bu araştırmada, metin ile ortaya çıktığı toplum arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalışan sosyal yaklaşıma dayandım. Bu yaklaşım, araştırmanın hedeflerine cevap verebilecek ve amaçlarına hizmet edebilecek en güçlü yaklaşımdır. İncelenen şiirsel metinleri tahlil ederken, iç sistemlerini gösterirken, ilişkilerini ve estetiksel işlevlerini anlamak için yapısal yaklaşımı kullandım.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 646
Atıf : 6.515
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini