Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 59
 İndirme 12
The Bell Jar Descends Again: A Feminist Critique Of Modern Medicine By Sylvia Plath and Rebecca Myers-spiers
2021
Dergi:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

This article examines Sylvia Plath’s novel The Bell Jar within the context of the 1950s’ America and the ways the novel criticizes the workings of medicine in perpetuating the gender roles of the time together with Rebecca Myers-Spiers’s personal account entitled “The Bell Jar Revisited: Putting Young Girls Under the Lenses of Patriarchy” that was published in 1999 and aims at showing that there has not been much progression in psychiatry in terms of focusing on the female problem. The Bell Jar chronicles the life of Esther, an independent young woman, and her journey of self-realization and psychological crisis during the 1950s which was a decade of conformism and traditionalism that encouraged the traditional gender roles. On the way to her crisis and final recovery, Esther interacts with different doctors through which Plath criticizes how modern medicine is treating women in general. As exemplified by the characters Buddy Willard and Doctor Gordon, doctors of the time use their scientific knowledge and medical profession as ways to manipulate and dominate women. In this respect, they act as the proxies of the patriarchal discourse and oppress Esther which worsens her condition. On the other hand, Esther’s relationship with a female psychiatrist Doctor Nolan highly contrasts her previous experiences with medicine. Doctor Nolan’s treatment methods are gynocentric. Thanks to this feminist approach and the female solidarity she builds with Esther, Esther is able to overcome her psychological crisis. In The Bell Jar, Sylvia Plath recognizes feminism and a gynocentric approach in medicine as a cure for the problems of women in the 1950s. Similarly, Rebecca Myers-Spiers’s account shows that that there has not been much change in terms of the treatment of women in psychiatric clinics since the 1950s. Patriarchal ideology still oppresses women by using and manipulating the scientific discourse.

Anahtar Kelimeler:

Null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 1.291
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini