User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 6
 Downloands 2
Cumhuriyet Neslinin İnşasında Sosyoloji ve Pedagoji Üzerine Öncü Bir Eser: Hasan Zeynettin Akkök ve Millî Pedagoji ve Türk İçtimaiyatı
2019
Journal:  
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi
Author:  
Abstract:

Milli toplum ve milli kimlik düşüncesinin etrafında şekillenen Cumhuriyet dönemi eğitim anlayışı sosyokültürel temellerin üzerinde bilimsel olarak Sosyoloji ve Pedagojinin ilkeleri ile şekillenmiştir. Cumhuriyet Dönemi,  Ziya Gökalp’in milli kimlik ve milli kültür çatısı altında ulus bilinci ile şekillenmiş bir halk idealini doktrin olarak biçimlendirmesi milli eğitimin esaslarının da bu doğrultuda tespitini sağlamıştır. Millet olma bilincinde  bir nesli yetiştirmek için gereken pedagojik yaklaşımın belirleyicisi olarak sosyolojinin bakış açısını temel alan erken Cumhuriyet dönemi eğitim anlayışı çeşitli uygulamaları ve bu uygulamaların ilkelerini ve içeriğini izah eden  ilk  eserlerin yayımlandığı bir dönemdir. Bu çalışmada Hasan Zeynettin’in, Ziya Gökalp’in sosyolojik olarak eğitim anlayışından ve kaynaklarından hareketle Milli Pedagoji  ve Türk İçtimaiyatı adlı eseri dönemin sosyolojik bakış açısını ve pedagoji anlayışını yansıtış biçimi ile ele alınacaktır.

Keywords:

Cumhuriyet Neslinin İnşasında Sosyoloji ve Pedagoji Üzerine Öncü Bir Eser: Hasan Zeynettin Akkök ve Millî Pedagoji ve Türk İçtimaiyatı
2019
Author:  
Abstract:

The conception of the Republican period of education, formed around the idea of national society and national identity, has been formed scientifically by the principles of Sociology and Pedagogy on the socio-cultural foundations. The Republic Period, Ziya Gökalp under the national identity and national culture roof formed a people's ideal with national consciousness as a doctrine, has also provided the foundations of national education to be identified in this direction. The early Republic period of education, which is based on the perspective of sociology as a determiner of the pedagogical approach necessary to educate a generation in the awareness of being a nation, is a period in which the first works that explain the principles and content of the various practices and these practices are published. In this study, Hasan Zeynettin’s work “National Pedagogy and Turkish Intelligence” will be dealt with the way it reflects the socio-economic perspective of the period and the pedagogical understanding of Ziya Gökalp.

0
2019
Author:  
Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles




IBAD Sosyal Bilimler Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 583
Cite : 2.960
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi