Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 85
 İndirme 37
Planlı Davranış Teorisi Perspektifinden Girişimcilik Niyeti Üzerinde Sosyal Sermaye Öz Yeterlilik ve Öz Saygının Rolü
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, öz yeterlik, öz saygı ve köprüleyici sosyal sermayenin girişimcilik niyeti üzerindeki rolü incelenmiştir. Bu kavramların birbirleriyle olan ilişkisi literatürdeki birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır. Ancak bu kavramların hepsini bütüncül olarak değerlendiren araştırmaya rastlanmamıştır. Bu bakımdan araştırmada bu değişkenler bütüncül olarak incelenmiştir. Bireyin kendisine yönelik yüksek öz saygı (benlik saygısı) ile öz yeterlilik algısı, kişinin güven, yeterlilik ve yetkinlik inancını artırmaktadır. Bu inanç da bireyin sosyal yönünü güçlendirmekte ve onun girişimci bir kişiliğe sahip olmasına zemin hazırlamaktadır. Bunlarla birlikte, bireyin sosyal sermayeyi köprülemesi de bireyin girişimcilik niyetini doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda, araştırmada bu değişkenlerin birbirleriyle olan ilişki düzenleyicilik ve aracılık yönünden test edilmiştir. Araştırma, Doğu Anadolu Bölgesindeki 17 devlet üniversitesinin işletme bölümü öğrencilerinden elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öncelikle köprüleyici sosyal sermayenin girişimcilik niyeti ve öz yeterlilik üzerindeki etkisi test edilmiştir. Analiz sonucunda; köprüleyici sosyal sermayenin hem girişimcilik niyetini hem de öz yeterliliği pozitif yönlü etkilediği görülmüştür. Daha sonra, öz yeterliliğin girişimcilik niyeti üzerindeki etkisi test edilmiş ve öz yeterliliğin girişimcilik niyeti üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu bulgulanmıştır. Araştırmada bir diğer sonuç olarak öz saygının girişimcilik niyetini etkilediği tespit edilmiştir. Analizlerde öz saygının arttığı durumlarda girişimcilik niyetinin arttığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca öz saygının, öz yeterlilik ile girişimcilik niyeti arasındaki pozitif ilişkiyi düzenlediği ve güçlendirdiği görülmüştür. Öz yeterliliğin köprüleyici sosyal sermaye ve girişimcilik niyeti arasındaki aracı etkisine yönelik yapılan analizler neticesinde; öz yeterliliğin bu ilişkide aracı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonunda üniversite yönetimleri, öğrencilere ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Planned Behavioral Theory Of The Perspective Of Entrepreneurship On Social Capital The Role Of Self-qualification and Self-happiness
2020
Yazar:  
Özet:

This study has studied the role of self-capacity, self-respect and bridging social capital on entrepreneurial intention. The relationship of these concepts with each other has been proven by many research in literature. However, there has not been any research that assessed all these concepts in a complete manner. In this study, these variables have been studied in full. The person’s high self-respect (self-respect) and self-quality perception increase the person’s confidence, qualification and competence. This belief also strengthens the individual’s social aspect and prepares the ground for his entrepreneurial personality. In addition, the individual’s social capital bridge also directly affects the individual’s entrepreneurial intention. In this context, the research has tested the relationship between these variables in terms of regulatory and mediation. The research was carried out with data obtained from students from the business department of 17 state universities in the Eastern Anadolu Region. The study first tested the impact of brokering social capital on entrepreneurial intention and self-capacity. The analysis has shown that the bridging social capital has a positive impact on both entrepreneurial intention and self-sufficiency. Later, the impact of self-quality on entrepreneurial intention was tested and it was found that self-quality had a positive impact on entrepreneurial intention. Another study found that self-esteem affects entrepreneurial intention. Analysis found that in cases where self-esteem increased, entrepreneurial intention increased. It has also been shown that self-esteem regulates and strengthens the positive relationship between self-quality and entrepreneurial intention. As a result of the analysis of the instrumental impact of self-quality between the bridgeing social capital and the intention of entrepreneurship, it has been found that self-quality has the instrumental impact in this relationship. At the end of the study, the university administration was given recommendations to students and researchers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 360
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini