Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 11
 İndirme 2
GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİNDE SAĞLIK BAKIMI İLİŞKİLİ PNÖMONİ HASTALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
2017
Dergi:  
Bozok Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Amaç: Sağlık Bakımı ile İlişkili Pnömoniler (SBİP), sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması ile önemi gittikçe artan, yüksek mortalite ve morbiditeye sahip hasta grubudur. Çalışmamızın amacı, göğüs hastanesinde SBİP tanısı ile tedavi edilmiş ve solunum örneklerinde etken üretilebilmiş hastaların yaş, cinsiyet, etken spektrumu, yatış süresi, yoğun bakım gereksinimi, tedaviye yanıt ve ölüm oranları yönünden SBIP kriterlerleri de gözönüne alınarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2013-Temmuz 2014 tarihleri arasında Çorum Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde yatarak tedavi edilen Sağlık Bakımı İlişkili Pnömoni hastalarından, balgam/solunum yolu örneklerinde etken üretilebilmiş olan 52 olgu; yaş, cinsiyet, eşlik eden kronik hastalıklar, etken spektrumu, yatış süreleri, yoğun bakım ihtiyacı, başlangıç tedavisin yanıt ve ölüm oranı açısından retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Toplam 52 olgu; 35 erkek (%67), 17 kadın (%33) hastadan oluşuyordu. Yaş ortalaması 71.87 bulundu. En sık görülen ek hastalık 42 (%81) olgu ile KOAH’tı. Yirmialtı hastada (%50) yoğun bakım gereksinimi ortaya çıktı. Nörolojik komorbidite YBÜ ihtiyacı (%88) ve mortalite (%77) için anlamlı risk faktörü olarak saptandı. Toplam 22 hasta (%42) kaybedildi. Başlangıç ampirik antibiyotik tedavisine göre takipte antibiyotik değişikliği gereksiniminde ve mortalitede anlamlı farklılık saptanmadı. Etkenlere göre mortalite oranında 13 hasta ile (%65) A. Baumanii ilk sırada yer aldı. Sonuç: Sağlık bakımı ilişkili pnömoni hastalarında tedavi başlangıcında seçilen antibiyotik rejiminin daha geniş spektrumlu tercih edilmesi ile mortalite ve yoğun bakım gereksiniminde azalma saptanmamıştır. Anahtar Sözcükler: Pnömoni; Sağlık bakımı; Epidemioloji

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Bozok Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 682
Atıf : 349
Bozok Tıp Dergisi