Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 54
 İndirme 12
Gençlerin Siyasal Katılımlarında Partiler Arası Seçim İttifakının Rolü: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde Bir Araştırma
2020
Dergi:  
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Demokrasinin benimsendiği ve içselleştirildiği ülkelerde, katılımcı bir yönetim anlayışının benimsenmesi, halkın farklı mekanizmalar aracılığıyla yerel ve ulusal karar alma süreçlerine dâhil olması önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Vatandaşların, siyasal ve yönetsel karar alma sürecine başta seçimler olmak üzere farklı mekanizmalar aracılığıyla aktif şekilde katılım göstermesi, katılımcı demokrasi anlayışının hayata geçirilmesi için elzem bir durum olarak değerlendirilebilir. Demokratik katılımın uygulamaya konulmasında toplumun farklı kesimlerinin aktif rol alması beklenmektedir. Katılımcı demokrasi düşüncesinin hayata geçirilmesinde rol oynayan başat aktörlerden birisi de gençlerdir. Türkiye’de 2017 yılında gerçekleştirilen referandumla, seçilme yaşı yirmişbeşten on sekize indirilerek gençlerin siyasal karar alma sürecine aktif katılmasına zemini hazırlanmıştır. 2017 yılında gerçekleştirilen referandumda aynı zamanda Türkiye’de hükümet sistemi değişikliğine gidilmiştir. Parlamenter Sistem yerini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine bırakmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin en önemli yansımalarından birisi de, Cumhurbaşkanlığı, genel seçimler ve yerel seçimlerde siyasi partiler arası ittifak yapılmasının önünün açılmasıdır. Siyasi partiler arası ittifak yapılmasının seçmenleri nasıl etkilediği sorusundan yola çıkarak hazırlanan çalışmanın temel sorunsalı, siyasi partiler arası ittifak yapılmasına yönelik genç seçmenlerin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden tarama (survey) deseni kullanılırken, veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen araştırma sonucunda elde edilen veriler dikkate alındığında ortaya konulacak tespit ve bulgular şu şekilde sıralanabilir. Araştırmanın ilk bulgusu, öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun seçim döneminde ittifakların yazılı ve görsel medya açısından önemli gündem oluşturduğunu hem yazılı ve görsel medyanın hem de sosyal medyanın, ittifak içinde olan partilerin söylem, aday ve projelerinin tanıtılmasında etkili olduğunu beyan etmiş olmasıdır. “Hem siyasi partilerin seçim ittifakı, hem de ittifakların hangi partiler arasında gerçekleştirildiği” konusunda araştırmaya katılan genç seçmenlerin yaklaşık % 70’inin bilgi sahibi olduğu dikkati çeken bir bulgudur. Araştırmanın bir diğer bulgusu, katılımcı öğrencilerin bir siyasi partiye oy verirken önemli gördükleri unsurlar içerisinde “partinin ideolojisinin” (% 40,7) en önemli unsur olarak görmeleridir. Katılımcı öğrencilerin seçimlerde oy kullanmalarına yönelten faktörlerin etkisi incelendiğinde öğrencilerin çoğunluğunun ülke geleceğinde etkili olabileceği için oy kullandığını belirtmiş olması dikkati çeken bir husustur.

Anahtar Kelimeler:

The Role of Inter-Party Election Alliance in Youth Political Participation: A Research at Karamanoğlu Mehmetbey University
2020
Yazar:  
Özet:

In the countries where democracy is adopted and internalized, the adoption of a participatory understanding of governance is an important need for the people to be involved in local and national decision-making processes through different mechanisms. The active participation of citizens in the political and administrative decision-making process through different mechanisms, primarily elections, can be regarded as an elementary situation for the implementation of participating democracy. In the implementation of democratic participation, different sections of society are expected to take an active role. One of the main actors that plays a role in the implementation of participating democracy ideas is the youth. The referendum held in Turkey in 2017 has reduced the elected age from twenty-five to eighteen, preparing the ground for young people to participate actively in the political decision-making process. The referendum held in 2017 also led to a change in the government system in Turkey. The parliamentary system replaced the presidency with the government system. One of the most important reflections of the transition to the Government System of the Presidency is the opening of the front of the presidential, general elections and local elections for the establishment of inter-party political alliance. The main issue of the study, based on the question of how the political alliance affects the voters, is the determination of the views of young voters towards the political alliance. In the research, the quantial research methods used the scan (survey) design, while the survey technique was used as a data collection tool. The findings and findings that will be revealed in the results of the research conducted towards the students of Karamanoğlu Mehmetbey University can be classified as follows. The first conclusion of the study is that the vast majority of students have declared that in the election period the alliances formed an important agenda in terms of written and visual media; both the written and visual media and the social media are effective in promoting the speech, candidates and projects of the parties in the alliance. It is a remarkable finding that about 70 percent of young voters who participated in the survey on both the political parties’ election coalition and which coalitions are held between the parties are aware of. Another conclusion of the study is that the participating students consider the most important element of the "party ideology" (40,7 percent) among the elements they consider important when voting for a political party. When the influence of the factors that direct students to vote in the elections is examined, it is important to note that the majority of students have stated that they have voted because they could be effective in the future of the country.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 375
Atıf : 3.910
2023 Impact/Etki : 0.645
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi