Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 9
Düşünce Atölyesi Modelinin (dam) Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenmeye Yönelik Tutuma Etkisi
2022
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Yabancı dil olarak Türkçe öğrenme alanındaki araştırmalar için modellerin yeni dil öğrenmeye yönelik tutuma etkisi şu ana kadar az ilgi görmüş başlıklardan biridir. Yeni modellerin geliştirilmesi öğrenme ve öğretme süreçlerinin verimliliğine de katkı sağlama ihtimali sunmaktadır. Yabancılara Türkçe öğretiminde ise model geliştirme çalışmalarına az yer verildiği görülmektedir. Modellerin uygulanması ise çok yönlü olarak öğrenme hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sunmaktadır. Bu sebeple çalışmada araştırmacılar tarafından geliştirilmiş olan Düşünce Atölyesi Modelinin (DAM) yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik tutuma etkisi incelenmiştir. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında C1 seviyesindeki akademik Türkçe kurundaki öğrencilere yapılan araştırmanın katılımcılarını deney grubunda Yıldız TÖMER (n= 12), kontrol grubunu ise AİBÜ TÖMER (n= 14) öğrencileri oluşturmuştur. Katılımcıların yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik tutumu ise ön-test son-test yarı-deneyli desende incelenmiştir. Ayrıca deney sürecini daha iyi anlayabilmek için yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla veri toplanmış ve rapora eklenmiş, böylece deneyin farklı değişkenlerdeki muhtemel etkilerinin de kaydedilmesi istenmiştir. Sonuçlar deney grubu puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı seviyede iyileşme olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca nitel verilerden elde edilen sonuçlar da modelin iletişim becerileri ve eleştirel düşünme becerilerinde katkı sağladığına işaret etmektedir. Böylece Düşünce Atölyesi modelinin yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeye yönelik tutum başta olmak üzere akademik Türkçe seviyesindeki öğrencilerin iletişim becerileri ve eleştirel düşünme değişkenleri için çok yönlü katkı sunma potansiyeline sahip olduğu söylenebilir. Sonuçlar ışığında Düşünce Atölyesi modelinin yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde kullanılması faydalı olabileceği görülmüştür. Bu doğrultuda farklı gruplarda yapılacak uygulamalar modelin etkilerinin daha derinlikli anlaşılmasına katkı sunacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Thought Workshop Model (dam) Attitude To Learning Turkish As A Foreign Language
2022
Yazar:  
Özet:

The attitude effect of the models to learn a new language for research in the field of Turkish learning as a foreign language is one of the topics that have been less interested so far. The development of new models also offers the possibility of contributing to the efficiency of learning and teaching processes. Foreigners in Turkish teaching have little space for model development work. The implementation of the models contributes to the achievement of learning objectives in a diverse way. For this reason, the study has studied the attitude effect of the Thought Workshop Model (DAM) developed by researchers towards learning Turkish as a foreign language. The participants of the research done to students in the academic Turkish institution at the level C1 in the 2017-2018 educational-educational year were formed by the study group Star TÖMER (n=12) and the control group AIBÜ TÖMER (n=14) students. The attitude of the participants to learn Turkish as a foreign language has been examined in the pre-test final-test semi-test design. Data was also collected and added to the report through a semi-configured conversation to better understand the experimental process, so it was asked to record the potential effects of the experiment on different variables. The results indicate that the test group points have significant improvements according to the control group. The results from quality data also indicate that the model contributes to communication skills and critical thinking skills. Thus, the Thought Workshop model can be said that the attitude towards learning Turkish as a foreign language, primarily, has the potential for students at the academic Turkish level to make a versatile contribution to their communication skills and critical thinking variables. In the light of the results, it has been shown that the thought workshop model can be useful to use in the teaching of Turkish as a foreign language. Applications in different groups in this direction will contribute to a deeper understanding of the impact of the model.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.100
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini