Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 84
 İndirme 31
Hegemonik Erkeklik Krizi ve Yeni Türk Sineması’nda Erkeklik Halleri
2020
Dergi:  
Erciyes İletişim Dergisi
Yazar:  
Özet:

1990 sonrası sinema anlatılarına odaklanan çalışmalar, bu anlatılarda “erkeklik krizinin” önemli bir sorun olarak belirdiğini tespit etmektedir. Sosyolojik dönüşüme bağlı olarak hegemonik erkekliğin ve krizinin tartışıldığı koşullarda, sinema anlatıları da erkeklik sorununu merkezine taşımıştır. Bu çalışma 1990 sonrası anlatılarda ortaya çıkan çatışmayı modernleşme süreci anlatıları ile bir süreklilik içinde ele almaktadır. Geleneksel anlatılarda var olan çatışma ataerkil ideoloji’nin kadın konumunu gelenek, din, vatan ve aile gibi kavramlarla ele alması ile şekillendirilirken, 1990 sonrası anlatılarda kadın konumu bu tür toplumsal kavramlarla ilişki içinde ele alınamaz hale gelmiştir. Kadın konumunun bir üst anlatıya başvurarak ele alınamadığı bu anlatılarda erkeklerin konumu ve erkeklik belirgin bir sorunsal olarak karşımıza çıkmaktadır. Üretilen metinler bu bağlamda bazı tematik bütünlükler üretmektedir. Erkek karakterin bir anti kahraman ve negatif özne olarak sunumu, öykünün geleneksel söylemlerle kapatılamayışına karşılık karakterin ölümü ya da açık uçluluk bu metinlerde belirgin bir eğilimdir. Şimdiki zaman ve buradaki mekânda yaşanan istikrarsızlığa karşı zaman ve mekânı yadsıyarak erkek kimliğini tehdit etmeyen anlatıların üretilmesi önemli bir eğilim olarak belirmektedir. Buna karşı şimdiki zaman ve mekânı konu edinen metinlerde anlatıların kadınsızlaşması, kadın düşmanlığı ya da kadının salt arzu nesnesi olarak ele alınması belirginleşmektedir. Ek olarak erkek dayanışması ve babanın aranışı, susan ya da konuşamayan erkek karakterlerin çoğalması ve bu erkeklerin ürettiği çok yönlü şiddet bu filmlerde tekrar eden önemli bir motiftir. Öykülerin merkezini erkekliğe yönelik bunalım söylemleri alsa da öykülerin erkek merkezli olmaya devam ettiği görülmektedir. Ek olarak cinsiyet ve erkeklik kavramlarının, anlatılarda farklı alanlara yayılan konuları belirleyen bir üst-ilke şeklinde konumlandığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Hegemonic Men's Crisis and The New Turkish Cinema
2020
Yazar:  
Özet:

Studies focused on film stories after 1990 find that in these stories the "manhood crisis" appears to be a major problem. Depending on my sociological transformation, in the circumstances where hegemonic masculinity and crisis are discussed, the film stories have also brought the problem of masculinity to the center. This study discusses the conflict that arises in the stories after the 1990s in a continuity with the modernization process stories. The conflict that exists in traditional narratives is shaped by the approach of the patriarchal ideology to address the female position with concepts such as tradition, religion, homeland and family, while in the narratives after 1990 the female position has become untouchable in relation to such social concepts. In these stories that women’s position cannot be addressed by referring to a top story, the position of men and masculinity appear to us as a clear problem. Produced texts produce some thematic integrities in this context. The presentation of the male character as an anti-hero and negative substance, the death of the character or open emptiness, in response to the fact that the story cannot be closed with traditional speeches, is a clear tendency in these texts. The production of stories not threatening the male identity by denying the time and space against the instability that is present in the time and place here appears to be an important trend. On the contrary, in the texts on the present time and place, it is clear that the narratives are de-feminism, female hostility, or that the female is considered as the object of a simple desire. In addition, male tolerance and the father’s search, the multiplication of susan or unable men’s characters and the diversity of violence produced by these men are an important motivation to repeat in these films. Even if the story is focused on men's discourse, it seems that the stories continue to be men's focused. In addition, it is seen that the concepts of gender and masculinity are positioned in a top-first form that determines the topics spread to different fields in the narrative.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Erciyes İletişim Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 625
Atıf : 3.488
2023 Impact/Etki : 0.229
Erciyes İletişim Dergisi