Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 7
Tarihi ve Modern Yer Adları: Qiqineti Köyü Örneği
2020
Dergi:  
KARADENİZ - BLACK SEA – ЧЕРНОЕ МОРЕ
Yazar:  
Özet:

Makalede Kikineti köyüne ait yer adlarının tetkiki yapılmıştır. Köy, Gürcistan'ın güneyinde, Samtshe-Cavakheti bölgesi Adigeni ilçesindedir. Ülkenin bu bölgesi Meskheti eski yer adlarıyla da ünlü, Gürcistan'ın en eski bölgelerinden biridir. Çobareti, Muskhi, Tskordza, Toba ve diğer köylerin isimleri iki bin yıldan daha eskidir. Meskheti'nin bazı köylerinde yerleşik halk mevcudiyetini muhafaza ettiği için yer adları kendi eskiliğini korumuş ve geleneklerini yansıtmıştır. Ancak, birçok köyde tarihi gelişmeler yüzünden nüfus göç etmiş ve buralara yeni sakinler yerleşmiştir. Bu durum, toponimlerin doğal gelişim sürecinin durmasına ve idari müdahaleler nedeniyle yeni toponimlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Kikineti köyü de bu köylerden birisidir. Bu bağlamda, günümüzde var olan mikrotoponimlerin incelenmesi önem arzetmektedir. Makalede, makrotoponimler tarihsel ve karşılaştırmalı yönteme dayanarak analiz edilmiştir. Bazı durumlarda, kaynaklardaki toponimler değişmiş ve yeni şekilleri ile bize ulaşmıştır. Bu hal ise yer adlarının hangi dille bağlantısının olduğunu belirlemeyi zorlaştırmaktadır. 20. yüzyılda tespit edilen yer adları çoğunlukla görüşme yapılan kaynak kişilerden derin görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Bilgi kaynaklarına ek olarak, verileri toplarken, Samtshe-Сavakheti Devlet Üniversitesi lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin malzemeleri de kullanılmıştır. Gürcüce dışındaki kaynakları tararken ağırlıklı olarak Gürcüce yayınlanan Osmanlı kaynaklarını da kullandık. Bilgi kaynaklarından ve tarihsel kaynaklardan elde edilen materyaller, ağızları karıştırarak toponimlerden oluşan bir dizi formun yapısal ve semantik analizini sağladı ve bu durum köyün yeni oluşturulan linguo-diyalektik durumunun özelliğini de ortaya serdi. Bir köyün toponimlerinin incelemenin detaylandırması, yeni katmanların belirlemesi Gürcü toponimlerine has olan özelliklerin ve köyde tespit edilen özel durumların incelemesini sağladı. Çalışmanın sonuçları, mikrotoponimlerin ortadan kaybolmasının temel nedeni olarak nüfusun idari müdahale yoluyla zorla yer değiştirmiş olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, idari müdahalenin sonucunda arazilerin ve yerlerin yeniden dağıtımında değişmez ve ana referans noktası olarak oronimlerin ne kadar önemli olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Historical and Modern Toponymy: The Example Of Qiqineti Village
2020
Yazar:  
Özet:

The toponymy of the village Qiqineti is discussed in this article. The village is situated in Adigheni municipality of Samtskhe-Javakheti region, South Georgia. This part of the country is one of the oldest regions of Georgia – Meskheti, which is distinguished by its oldest toponymy. The names of villages such as Chobareti, Muskhi, Tskordza, Toba and others are as old as about two thousand years. In most of Meskheti villages, the population dwells here continuouly so their toponym gives a clear clue of their remote history and traditionality. But there are still many villages, whose population migrated and new population took their places due to hard times in history. This caused cessation of the natural development processes and a new stream of toponymy, based on unnatural but forced administrative processes, appeared. The village Qiqineti belongs to such kind of villages and its microtoponymy is very interesting and examplary for us today.   In this work, macrotoponymy is analysed by means of historical-comparative method. The toponyms acknowledged in the sources, in some cases, have been altered so far and it is,teherefore, difficult to determine their real linguistic roots. As for the toponyms evidenced in the 20th century, they are derived mainly from the interviewers through direct and in-depth interviewing. Besides direct interviews to gather relevant data, we used the material gathered by the MA and PhD students in the related departments of Samtskhe-Javakheti State University. When discussing the literature sources we gave preference to Georgian sources and also Osmal (Ottoman Empire) period sources, which are published in Georgian. The material gathered from the interviewers and historical sources permits to conduct structural and semantic analysis, identify the forms produced through the mixture of the dialects which also reveal the new linguistic-dialectological situation characteristic for the village Qiqineti. Studying the toponymy of only one village enables us to carry out our research in detail, find out new linguistic layers, general characteristic features of the Georgian dialects and the special cases found out in the village.   The results of the research showed out that the main cause of disappearing the microtoponyms is the forced displacement of the population through administrative interference. The existence of oronymy as the basic orienting point for distribution of the lands and territories is also the result of the administrative interference.   

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












KARADENİZ - BLACK SEA – ЧЕРНОЕ МОРЕ

Alan :   Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.006
Atıf : 1.936
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini