Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Reel Dovi̇z Kuru Sapmasi ve İhracat Performansi: Kirilgan Besli̇ Ornegi̇
2022
Dergi:  
3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Aşırı değerlenmiş döviz kuru, ihracat üzerinde oluşması muhtemel olumsuz etkileri sebebiyle, ekonomi politikasını uygulayan karar alma birimleri tarafından çoğunlukla gerçekleşmesi istenmeyen bir durumdur. Bir ülkenin parasının aşırı veya eksik değerlenmiş olduğu yorumunda bulunabilmek için, cari dönem reel döviz kurunun, denge reel döviz kurundan ne ölçüde sapma gösterdiğini hesaplamak gerekmektedir. Bunun için genellikle, literatürde modern denge döviz kuru modelleri olarak geçen, temel denge döviz kuru (FEER), arzulanan döviz kuru (DEER), doğal denge döviz kuru (NATREX) ve son olarak davranışsal denge döviz kuru (BEER) modelleri kullanılmaktadır. Bu doğrultuda hareket edilerek, çalışmaya ait analizin ilk aşamasında, kırılgan beşli olarak tanımlanan ülkelere ait, Bruegel.org5 ve World Development Indicator veri tabanından temin edilen ve 1992-2020 yıllarını kapsayan veriler kullanılarak, FEER modeli kapsamında denge reel döviz kurları hesaplanmış ve gerçekleşen sapma değerlerine ulaşılmıştır. İkinci aşamada, elde edilen sapma değerleri değişken olarak ihracat denklemine eklenmiş ve ihracat ile olan ilişkisi bulunmuştur. Çalışmada ulaşılan sonuçlar incelendiğinde, döviz kurundaki eksik değerlenme seviyesinin artmasının, Türkiye hariç olmak üzere, örnekleme dahil olan tüm ülkelerin ihracatını arttırdığı, yalnızca Türkiye’de eksik değerlenmiş döviz kurunun ihracat üzerindeki etkisinin olumsuz olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.167
Atıf : 2.606
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini