Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 159
 İndirme 37
Aile ve Dini Rehberlik Burosu Gorevlilerinin Karsilastiklari Psikososyal Sorunlara Yaklasimlarinin Dini Danismanlik ve Rehberlik Acisindan Degerlendirilmesi
2018
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD)
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Bürolarına danışanlara yönelik yürütülen hizmetin içeriği, dini danışmanlık ve rehberlik zemininde ele alınmaktadır. Araştırmanın temel amacı, çeşitli boyutları olan sorunların getirildiği bu bürolarda gerçekleşen yardım ilişkilerini dini danışmanlık ve rehberlik açısından incelemektir. Bu çalışmada nitel araştırma modellerinden olan doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya kaynaklık eden veriler, ülke genelinde bulunan Aile ve Dini Rehberlik Bürolarına, 2014 yılının ilk 10 ayında başvuran kişilerin yönelttiği soruların yansıtıldığı kartekslerden ve kaynak taramasıyla elde edilen dokümanlardan sağlanmıştır. Bu veriler içeriğine göre analiz edilerek incelenmiş ve yorumlanmıştır. Bu doğrultuda, Aile ve Dini Rehberlik Bürolarında telefonla veya yüz yüze gerçekleşen görüşmelerin bir kısmına doğrudan temas edilerek, danışmanlık uygulamaları mercek altına alınmış ve büro görevlilerinin, dini içerikli psikososyal sorunları olan danışanlara yönelik yaklaşımları danışmanlık ilkeleri açısından değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda Aile ve Dini Rehberlik Bürolarına başvuran danışanların, bir konunun dini hükmünü bilmek istedikleri için yardım isteğinde bulundukları ancak, çoğu kez psikolojik ve sosyal problemlerini de üstü kapalı veya açık olarak dile getirdikleri tespit edilmiştir. Yaşanan bu problemlerin ise mutsuzluk, çaresizlik, kararsızlık, suçluluk, değersizlik, bitkinlik, sosyal ortamlardan kaçınma gibi çeşitli yansımalarının olduğu görülmüştür. Bunun yanında büro görevlilerinin, ideal bir danışma süreci için gereken bilimsel ve sistemli altyapıya sahip olma konusunda yetersiz kalabildiklerini gösteren bulgulara ulaşılmıştır. Bu bulgular büro görevlilerinin doğru bir danışmanlık ilişkisi için gereken koşulları sağlamada ve danışmanlık becerilerini sergilemede yetersiz kalabilmeleri, danışanların sorunlarını içgörü kazanarak ve etkin kararlar alarak çözmelerini sağlamada eksik rehberlik yapmaları, patolojik düzeyde sorunları olan danışanlarla yardım ilişkisi kurabilmek için gereken eğitime sahip olmamaları, danışanların aile ve evlilikle ilgili sorunlarını çözme noktasında gereken donanıma sahip olmamaları, diğer yardım meslekleriyle işbirliği ve yönlendirme ekseninde koordineli çalışabilecek eğitim ve deneyime sahip olmamaları şeklindedir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of The Approaches Of Family and Religious Guidance Officers To Psychosocial Problems They Encounter In Terms Of Religious Counseling and Guidance
2018
Yazar:  
Özet:

In this study, the content of the service carried out to the family and religious guidance offices of the President of the Divine Affairs is discussed on the ground of religious advice and guidance. The main objective of the study is to study the aid relationships that occur in these offices where issues of various dimensions are brought to them from the point of view of religious advice and guidance. In this study, the method of document examination of the quality research models was used. The data resulting from the study were provided to the family and religious guidance offices across the country, from the maps and documents obtained by the source scan, which reflect the questions asked by the applicants in the first 10 months of 2014. These data have been analyzed and interpreted according to the content. In this regard, by direct contact with some of the conversations held by telephone or face-to-face in the Family and Religious Guidance Bureau, consulting practices have been understood and the approach of office officials to consultants with religious psychosocial problems has been assessed in terms of consulting principles. The research finds that consultants applying to the Family and Religious Guidelines Office are seeking help because they want to know the religious rule of a subject, but often express their psychological and social problems closely or openly. These problems have been seen to have various reflections, such as unhappiness, disappointment, uncertainty, guilt, invalidity, fatigue, avoiding social environments. In addition, the findings have been found that office officials are not able to have the necessary scientific and systematic infrastructure for an ideal consultation process. These findings include the fact that office officials are unable to provide the necessary conditions for a proper consulting relationship and to demonstrate their consulting skills, lack of guidance in ensuring consultants to solve their problems by obtaining insight and making effective decisions, lack of the necessary training to establish assistance relationships with consultants with pathological issues, lack of the necessary equipment for consultants to solve their family and marriage issues, lack of the necessary training and experience to work in coordination with cooperation and guidance with other assistance professions.

Anahtar Kelimeler:

0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD)

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 599
Atıf : 1.636
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini