Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 4
Karpal Tünel Sendromu Tanılı Hastalarda Vitamin D, Vitamin B12 ve Folik Asit Düzeylerinin Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Karpal Tünel Sendromu (KTS), en sık görülen tuzak nöropatilerinden biridir. D vitamininin nöroprotektif etkileri, B12 vitamini ve folik asidin miyelin yapımındaki etkilerinden dolayı bu vitaminlerin KTS patogenezinde rolü olabilir. Bu çalışmada, KTS’li hastalarda serum 25(OH) vitamin D, vitamin B12 ve folik asit düzeylerini araştırmayı ve bu vitaminler ile KTS şiddeti arasında ilişki olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel olarak yapılan çalışmaya 18-70 arası, klinik ve elektromiyografik (EMG) olarak KTS tanısı konulan 100 hasta ile 40 sağlıklı kontrol dâhil edildi. Hasta grubu EMG sonuçlarına göre hafif, orta, şiddetli KTS olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı. Hasta ve kontrol grubundaki tüm bireylerin serum 25(OH) vitamin D, vitamin B12 ve folik asit düzeyleri değerlendirildi. Hasta grubuna ayrıca vizüel analog skala (VAS), Boston Karpal Tünel Sendromu Anketi (BKTSA) ve “The Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS)” ağrı ölçeği uygulandı. Bulgular: Hastaların 30’u (%30) hafif, 49’u (%49) orta ve 21’i (%21) ağır KTS idi. Tüm gruplarda (hasta alt grupları ve kontrol) D vitamini düzeyleri düşüktü ancak gruplar arasında istatistiksel anlamlı bir fark yoktu. B12 vitamini ve folik asit düzeyleri tüm gruplarda normal aralıklardaydı ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). KTS şiddeti ile D vitamini, B12 vitamini ve folik asit arasında herhangi bir korelasyon bulunamadı. Aynı şekilde KTS şiddeti ile VAS, BKTSA ve LANSS skorları arasında da korelasyon saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, KTS’li hastalarda serum vitamin D, vitamin B12 ve folik asit düzeylerinde ve bu vitaminlerin klinik ölçeklerle korelasyonunda istatistiksel anlamlı bir ilişki bulunamadı. Bu vitaminlerin nöroprotektif etkileri ve miyelin yapımındaki fonksiyonlarından dolayı KTS klinik ve patogenezindeki olası rolünü anlayabilmek için geniş hasta gruplarını içeren farklı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Carpal Tunnel Syndrome: assessment of vitamin D, vitamin B12 and folic acid levels in known patients
2021
Yazar:  
Özet:

Target: Carpal Tunnel Syndrome (KTS) is one of the most common trap neuropathy. Because of the neuroprotective effects of vitamin D, the effects of vitamin B12 and folic acid on myelin production, these vitamins may play a role in the KTS pathogenesis. In this study, we aimed to study the levels of serum 25(OH) vitamin D, vitamin B12 and folic acid in patients with KTS and to evaluate whether there is a relationship between these vitamins and KTS severity. Tools and Methods: The study included 18 to 70 clinical and electromyographic (EMG) diagnoses with 100 patients with 40 healthy controls. The patient group was divided into 3 subgroups, including light, medium, severe KTS according to the results of EMG. All patients and individuals in the control group were assessed serum 25(OH) vitamin D, vitamin B12 and folic acid levels. The patient group also applied the visual analog scale (VAS), the Boston Carpal Tunnel Syndrome Survey (BKTSA) and the Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS) pain scale. Results: 30 of the patients (30%) were light, 49 (49) medium and 21 (21%) heavy KTS. The levels of vitamin D were low in all groups (subgroups of patients and controls), but there was no statistically significant difference between the groups. The levels of vitamin B12 and folic acid were at normal intervals in all groups and there was no statistically significant difference between the groups (p>0,05). There was no correlation between the KTS severity and vitamin D, vitamin B12 and folic acid. Similarly, there was no correlation between the KTS strength and the VAS, BKTSA and LANSS scores (p>0,05). In our study, patients with CTS did not find a statistically meaningful relationship in serum vitamin D, vitamin B12 and folic acid levels and in the correlation of these vitamins with clinical scales. Due to the neuroprotective effects of these vitamins and their functions in myelin production, different studies are needed to understand the possible role in the clinical and pathogenesis of KTS.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi