Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
Kalkınma Ajanslarının Uluslararası Fon ve Yatırımları Türkiye’ye Çekme Kapasitesinin Güçlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma
2020
Dergi:  
Sayıştay Dergisi
Yazar:  
Özet:

            Kalkınma ajansları Türkiye’nin gündemine Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinde giren kamu kurumlarıdır. Bu süreçte, merkezi kalkınma yaklaşımından, bölgesel kalkınma yaklaşımına geçişin bir sonucu olarak 2006 ile 2009 yılları arasında bölge esasına dayalı yirmi altı adet kalkınma ajansı kurularak faaliyete geçmiştir. On yılı aşkın bir süredir faaliyet göstermekte olan ajanslar, faaliyetlerini büyük ölçüde kamu kaynaklarını kullanarak yürütmektedir. Ancak kalkınma ajanslarının kuruluş gerekçelerinden biri de AB fonlarının bölgelerde dağıtımına aracılık etme düşüncesidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de kalkınma ajanslarının AB fonları ve diğer uluslararası fon ve yatırımları çekmede ne derece etkin olabildiklerini araştırmak ve uygulamadaki sorunlara yönelik somut çözüm önerileri geliştirmektir. Çalışmada temel araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemi, veri toplama teknikleri olarak da literatür araştırması, mevzuat incelemesi, rapor ve doküman analizi ile mülakat tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye’de kalkınma ajanslarının mali kaynaklarının ajanslara yüklenen misyona göre yetersiz olduğu ve ajansların gelirleri içinde uluslararası fonların payının beklenen düzeyin altında olduğu görülmüştür. Kalkınma ajansları 2007 - 2020 döneminde Türkiye’ye tahsis edilen AB fonlarının %2,80’ini kullanabilmiş olup, 2014 - 2019 döneminde ise ülkeye giriş yapan doğrudan yabancı yatırımlarda %7,69 ile %0,72 arasında değişen oranlarda pay sahibi olmuştur. Ayrıca elde edilen bulgular ışığında, kalkınma ajanslarının geliştirilmesi ve bölgesel kalkınmada daha etkin rol üstlenebilmelerini sağlama amacına yönelik bazı öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Research On The Strengthening Of The International Funds and Investments Of The Development Agencies To Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

The development agencies are the public bodies entering the agenda of Turkey in the EU (EU) negotiation process. During this process, as a result of the transition from the central development approach to the regional development approach, between 2006 and 2009 it has been established by the establishment of twenty-six regional development agencies. The agencies that have been operating for more than a decade operate largely using public resources. But one of the reasons for the establishment of development agencies is the idea of mediating the distribution of EU funds in regions. The aim of this study is to explore how effective development agencies in Turkey can be in attracting EU funds and other international funds and investments and to develop concrete solutions to the problems in practice. The study used the qualitative research method as the basic research method, the data collection techniques as well as the literary research, legislation review, reporting and document analysis interview technique. The research found that the financial resources of development agencies in Turkey are insufficient according to the mission charged with the agencies and that the share of international funds in the agencies’ revenues is below the expected level. Development agencies have been able to use 2.80% of the EU funds allocated to Turkey in the period 2007 - 2020, and in the period 2014 - 2019 they have participated in foreign direct investments that entered the country at rates ranging from 7.69% to 0.72%. In light of the findings, some recommendations have also been developed to ensure that development agencies are able to develop and play a more effective role in regional development.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Sayıştay Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 477
Atıf : 5.144
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini