Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 10
Türkiye’de Yaşanan 1960 ve 1980 Askeri Darbelere Karşı Cumhuriyet Gazetesinin Bakış Açısı
2021
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de Cumhuriyet kurulduğundan bu yana neredeyse her 10 yılda bir darbe ya da darbe girişimi yaşanmıştır. Ordu, demokrasi getirmek adına demokrasiyi kesintiye uğratarak siyasette her dönem yer almıştır. Bozulan kamu düzeni, sıkıyönetim ve yasaklarla dizginlenmeye çalışılmıştır. Bu süreçte demokrasi askıya alınırken dönemin siyasi aktörlerine de yaptırımlar uygulanmıştır. Özellikle 1960 ve 1980 askeri müdahaleleri, demokrasi adına yapılmış ve geniş halk kitleleri tarafından alkışlarla karşılanmıştır. Askere gösterilen büyük destek bir sonraki darbenin de aslında zeminini hazırlamıştır. Toplum askeri darbelerin ağır sonuçlarını zamanla görmüştür. Özgürlüklerin yok edildiği, toplumun sıkıyönetimle yönetileceğini yaşayarak öğrenmiştir. Bu bağlamda toplumun aynası olan medya araçlarının, orduya karşı tutumu araştırmalara konu olmuştur. Toplumu bilgilendirme görevi edinen medya araçlarının, Türkiye’de yaşanan askeri iktidarlara karşı tutumunun net olması beklenmiştir. Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanıklık eden ve Cumhuriyet ilkelerini benimseyen Cumhuriyet Gazetesinin, yapılan 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 askeri darbelerine yaklaşımını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Demokrasi ve Cumhuriyet taraftarı olan bir gazetenin, demokrasi karşıtı darbelere karşı yaklaşımı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada Cumhuriyet Gazetesinin askeri darbelere olan yaklaşımını saptamak ve doğru sonuçlar elde etmek amacıyla darbe haberleri üzerinde içerik çözümlemesi yapılmıştır. Yapılan içerik analizinde Cumhuriyet gazetesinin 1960 ve 1980 darbe dönemleri ayrı ayrı incelenmiştir. Gazetenin 1960 ve 1980 darbesi sonrası 10’ar günlük toplamda 20 günlük baskısı analiz edilmiştir. Gazetenin 20 günlük baskısı içerisinde sadece ana sayfası taranmıştır. Analiz sonucunda 20 gün içerisinde toplamda 122 haber yapıldığı belirlenmiştir. 1960 yılında 64 haber içeriğine yer verirken, 1980 darbesinde 58 haber içeriğine yer verilmiştir. Gazete üzerinde belirlenen tüm değişkenler analiz edildiğinde ise Cumhuriyet gazetesinin içerikleriyle orduya destek sağladığı açık bir şekilde belirlenmiştir. Özellikle 1960 darbesine haberleri ve söylemleri ile büyük önem verdiği görülmüştür. 1980 darbesi sonrası ise içeriklerinin ve söylemlerinin daha nesnel ve sade olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The 1960s and 1980s Military Strikes In Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

Since the establishment of the Republic in Turkey, there has been a coup or coup attempt almost every 10 years. The army has taken part in politics every time, by putting down democracy in the name of bringing democracy. The corrupt public order, the struggle and the ban have been tried to dismantle. During this process, democracy was suspended and the political actors of the time were sanctioned. In particular, the military interventions of the 1960s and 1980s were made in the name of democracy and were welcomed by widespread public masses. The great support shown by the military has actually prepared the ground for the next blow. The society saw the severe consequences of military coupes over time. He learned by living where freedoms were destroyed, that society would be governed by rigorous governance. In this context, the media instrument, which is the mirror of society, was the subject of the attitude against the army. It is expected that the media media that took the task of informing the public will be clear about their attitude against the military power in Turkey. This study was prepared with the aim of determining the approach of the Republic Gazette, which witnessed the establishment of the Republic of Turkey and adopted the principles of the Republic, to the military coupes of 27 May 1960 and 12 September 1980. A newspaper that supports democracy and the Republic has been attempted to identify the approach against the anti-democracy strikes. In the study, the Republic Gazette’s approach to military strikes was determined and the content of the strike news was analyzed in order to obtain the correct results. In the content analysis, the periods of the Republican newspaper's 1960 and 1980 coup were studied separately. After the 1960s and 1980s, the newspaper’s 10 days of total 20 days of print was analyzed. In the 20 days of the newspaper, only the main page was scaned. According to the analysis, a total of 122 reports were within 20 days. In 1960 it included 64 news content, while in 1980 it included 58 news content. When all the variables identified on the newspaper were analyzed, it was clearly determined that the Republican newspaper with its contents supported the army. It was important to the 1960s with its news and statements. After the 1980s, it was found that its contents and speeches were more objective and simple.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.500
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini