Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 2
Dardanel Wars
2009
Dergi:  
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Çanakkale cephesinin açılmasında İtlaf Devletleri’nin amacı, Rusya ile bağlantılarını sağlayarak Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmaktı. Bu amaca ulaşmak için Churchill’in önerisi ile İngiliz savaş komitesi 28 Ocak 1915’te toplanarak Çanakkale Boğazı’na 19 Şubat’ta saldırma kararı aldı. Bu tarihten itibaren İtlaf Devletleri’nin donanması boğazı geçmek için defalarca teşebbüs etti ise de başarısız oldu. Boğazı geçmek için en ağır saldırı 18 Mart’ta yapıldı. Bu saldırıda da başarılı olamayan İtilaf donanması savaş gücünün üçte birini kaybederek geri çekildi. Boğazları denizden geçemeyen İtilaf birlikleri Gelibolu yarımadasına çıkarma yaparak İstanbul’u işgal etmek istediler. Bu çıkarma harekâtı 1 Nisan’dan itibaren 22 Aralık’a kadar devam etti. Yaklaşık sekiz buçuk ay süren savaşlarda Türk askeri kahramanca savaşarak İtilaf kuvvetlerinin karaya asker çıkarmasını önledi. Kabatepe, Seddülbahir, Alçıtepe, Kilitbahir, Anafartalar, Arıburnu gibi yerlerde çok şiddetli savaşlar oldu. İtilaf askerleri bütün çabalarına rağmen karaya çıkmada başarılı olmayınca 8 Ocak 1915’ten itibaren cepheyi boşaltmaya başladılar. İtilaf Devletleri, Çanakkale’de deniz ve kara savaşlarında başarısız olunca I. Dünya Savaşı iki yıl uzadı. Ruslara gerekli yardım yapılamadığı için 1917’de Çarlık rejimi yıkıldı ve yerine Bolşevik rejimi kuruldu. Türkler I. ve II. Balkan Savaşları sonunda üzerlerine çöken ümitsizlikten kurtularak, savaşabilen kahraman bir ulus olduklarını ispatladılar. Ayrıca bu savaşlarda gösterdiği üstün başarıdan dolayı Mustafa Kemal Paşa gibi dâhi bir komutan ortaya çıktı. Yine bu savaşlarda başarılı olan subaylar milli mücadeleye liderlik ettiler. En önemlisi ise Çanakkale Savaşları sonucunda Türk ordusu gururunu yeniden kazandı

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Gaziantep University Journal of Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.587
Atıf : 8.392
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini