Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
Türkiye’de İhracata Dayalı Büyüme Hipotezi Geçerliliğinin Yeniden İncelenmesi
2022
Dergi:  
Yönetim ve Ekonomi
Yazar:  
Özet:

İhracata dayalı büyüme hipotezi iktisat literatüründe en çok test edilen konulardan biri olmasına rağmen birbirinden farklı sonuçlara ulaşıldığı gözlemlenmektedir. Bununla birlikte Türkiye içinde ilgili hipotezin test edildiği birçok çalışma mevcut olmakla birlikte elde edilen sonuçlar bir o kadar karmaşıktır. Ayrıca Türkiye üzerine yapılan ampirik çalışmaların çok azı yapısal kırılmaların varlığını dikkate almıştır. Bu kapsamda bu çalışma Türkiye ekonomisinde ihracata dayalı büyüme hipotezinin geçerliliğini 1990-2019 dönemi verileri ile yapısal kırılmaları dikkate alan Maki eşbütünleşme ve daha tutarlı sonuçlar sunan Toda ve Yamamoto nedensellik yöntemlerini kullanarak araştırmaktadır. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, ekonomik büyüme, ihracat, ithalat, sermaye ve emek serilerinin eşbütünleşik oldukları ve ekonomik büyümeden ihracata tek yönlü nedenselliği ima eden ekonomik büyümeye dayalı ihracat hipotezinin geçerli olduğu sonucuna varılmıştır. Bir diğer ifadeyle ilgili dönemde Türkiye ekonomisi için ihracata dayalı büyüme hipotezi geçerli değildir. Anahtar Kelimeler: İhracata Dayalı Büyüme Hipotezi, Maki Eşbütünleşme, Toda-Yamamoto Nedensellik, Türkiye. JEL Sınıflandırması: F43, O11, C22.

Anahtar Kelimeler:

Re-examining Validity Of The Export-led Growth Hypothesis In Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

Although the export-led growth hypothesis is one of the most tested issues in the economics literature, it is observed that different results are obtained. However, many studies for Turkey in which the relevant hypothesis is tested, but the results obtained are just as complex. In addition, very few empirical studies on Turkey have taken into account the existence of structural breaks. In this context, this study investigates the validity of the export-led growth hypothesis in the Turkish economy using the 1990-2019 period data and Maki cointegration, which takes into account structural breaks, and Toda and Yamamoto causality methods, which offer more consistent results. According to the results, it is concluded that the economic growth, export, import, capital, and labor series are cointegrated and that the economic growth-led export hypothesis, which implies unidirectional causality from economic growth to exports, is valid. In other words, the export-led growth hypothesis is not valid for the Turkish economy in the relevant period. Key Words: Export-Led Growth Hypothesis, Maki Cointegration, Toda-Yamamoto Causality, Turkey. JEL Classification: F43, O11, C22

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Yönetim ve Ekonomi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.114
Atıf : 12.656
2023 Impact/Etki : 0.325
Yönetim ve Ekonomi