Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 28
 İndirme 2
SATINALMA GÜCÜ PARİTESİ TEORİSİNİN DÖVİZ KURU BELİRLEME MODELİ OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR İNCELEME: TÜRKİYE ÖRNEĞİ
2015
Dergi:  
Abant Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, 1990:01-2014:12 dönemi USD/TL döviz kuru için satınalma gücü paritesi teorisinin geçerliliği test edilmiştir. Çalışmanın iki temel amacı bulunmaktadır. İlk olarak, Türkiye'de PPP'nin geçerli bir döviz kuru belirleme modeli olup olmadığını tespit etmek. İkinci olarak ise, fiyat endeks tercihlerinin ve kullanılan ekonometrik yöntemlerin PPP'nin geçerliliğini etkileyip etkilemediğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Tüketici ve Üretici Fiyat Endeksine dayalı reel döviz kuru için ADF, DF-GLS ve PP birim kök testleri ve nominal döviz kuru ve ülkeler arası fiyat farkı değişkenleri için Engle-Granger (1987) ve Johansen (1988) koentegrasyon testleri uygulanmıştır. Birim kök test sonuçları (sabitli+trendli), Türkiye'de PPP'nin hem üretici fiyat endeksine göre geçersiz bir yaklaşım olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan koentegrasyon ve birim kök testleri (sabitli) ise, sadece PPI'a dayalı analizlerin PPP lehine sonuçlar verdiğini göstermiştir. Bu sonuçlar altında PPP'nin, her nekadar kısa dönemli sapmalar gösterse de uzun dönemde USD/TL döviz kuru için geçerli bir teori olduğu diğer bir ifadeyle kur hareketleri için genel bir eğilim sunduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

An empirical review of the possibility of the theory of the satinalization power parity to determine the curve model: the example of Turkey
2015
Yazar:  
Özet:

In this study, the validity of the theory of purchasing power parity for the 1990:01-2014:12 period USD/TL currency currency was tested. The work has two main objectives. First, to determine whether PPP in Turkey is a valid currency rate determination model. Secondly, it is to reveal whether the price index preferences and the econometric methods used affect the validity of PPP. In this context, for the real exchange rate based on the Consumer and Producer Price Index; for the ADF, DF-GLS and PP unit root tests and for the nominal exchange rate and price difference variables Engle-Granger (1987) and Johansen (1988) co-integration tests have been implemented. Unit root test results (stable + trending) showed that PPP in Turkey is an invaluable approach according to both the manufacturer price index. On the other hand, if co-integration and unit root tests (stable) showed that only PPI-based analyses gave results in favour of PPP. Under these findings, PPP is believed to provide a general trend for currency movements, with another expression that it is a long-term theory for the USD/TL currency exchange rate, though it shows short-term deviations.

Anahtar Kelimeler:

0
2015
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Abant Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 685
Atıf : 2.726
Abant Sosyal Bilimler Dergisi