Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 42
 İndirme 15
Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerinde Yemek Kitapları
2020
Dergi:  
Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk mutfağının geçmişini, zaman içinde değişen yapısını anlamak için Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet Türkiye’sinde yazılmış olan yemek kitapları önemli kaynaklardır. İstanbul merkezli seçkin Osmanlı mutfak geleneğini ve bu geleneğin uzantısı olan Cumhuriyet dönemi kentsoylu mutfak kültürünü yansıtan bu kaynaklar Türkiye coğrafyasına dair yemek tarihi, yemek sosyolojisi, antropolojisi kısaca gastronomi alanında yapılacak olan araştırmalar için zengin bir içerik sergilerler. Osmanlı dönemine ait bilinen ilk yemek yazması 15. yüzyılda Osmanlı hekimi Muhammed bin Mahmud Şirvani’nin Arapça’dan Türkçe’ye çevirdiği Kitabü’t-Tabih’dir. 13. yüzyılda Bağdadi tarafından kaleme alınan Kitabü’t-Tabih’i çevirirken Şirvani orijinalinde bulunmayan yemek tarifleri de eklemiştir (Argunşah 2005). Kitabü’t- Tabih Osmanlı-Türk mutfak geleneğinde önemli izler bırakan Orta çağ Arap-Fars mutfağının özelliklerini ortaya koyar. Ayrıca Şirvani tarafından eklenen seksen küsur yemek tarifi -mantı örneğinde olduğu gibi- Orta Asya Türk- Selçuklu çizgisini yansıtır. Bu kitapta yer alan yemek tarifleri dönemin tıp anlayışını (humoral tıp) yansıtan özellikler de içerir. Bu kitapta yer alan yemekler 15. 16. ve 17. yüzyıllara ait saray mutfak kayıtları ve ziyafet listelerinde yer almaktadır (Barkan 1979 Tezcan 1998 Yerasimos 2002 Reidl-Kiel 2003). Dolayısıyla bu yemek yazması doğrudan klasik dönem seçkin Osmanlı mutfak kültürünü yansıtmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Eating Books In The Period Of The Ottoman and Republic
2020
Yazar:  
Özet:

To understand the history of Turkish cuisine, the structure that changes over time, the Ottoman era and the food books written in the Republic of Turkey are important sources. The outstanding Ottoman cuisine tradition based in Istanbul and the extension of this tradition, which reflects the city-sized cuisine culture of the Republic period, these sources show a rich content for the research that will be done in the field of gastronomy, food sociology, and anthropology about the geography of Turkey. The first known meal of the Ottoman era is the Book't-Tabih, translated by the Ottoman doctor Mohammed bin Mahmud Shirvani from Arabic to Turkish in the 15th century. In the 13th century, Baghdadi translated the Book't-Tabih and added recipes that were not found in the original of Shirvani (Argunshah 2005). The book’t-Tabih Ottoman-Turkish cuisine shows the characteristics of the medieval Arab-Fars cuisine, which leaves important traces in the tradition of the Ottoman-Turkish cuisine. Furthermore, the seventh cup recipes added by Shirvani reflect the Central Asian Turkish-Selçuklu line - as in the logical example. The recipes contained in this book also contain features that reflect the medical understanding of the period (humoral medicine). The foods in this book are 15. The palace of the 16th and 17th centuries is listed in the kitchen records and feast lists (Barkan 1979; Tezcan 1998; Yerasimos 2002; Reidl-Kiel 2003). Therefore, the writing of this meal directly reflects the outstanding Ottoman cuisine culture of the classical period.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 670
Atıf : 4.496
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini