Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
0-7 Yaş Arası Çocuklarda Mobil Ekran Maruziyetinin Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Günümüz teknoloji çağında taşınabilir ve kolay erişilebilir aygıtların hayatımızdaki yeri her geçen gün daha da artmaktadır. Teknoloji, yetişkinlerin olduğu kadar  çocukların hayatında da aktif rol almaktadır. Çalışmamızda polikliniklerimize başvuran 0-7 yaş arası çocuklarda televizyon, tablet veya cep telefonu gibi mobil ekranlara   maruziyet sürelerini tespit etmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olan bu çalışma, 15 Mayıs-15 Ağustos 2017 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 0-84 ay arası çocuğu olan 300  ebeveyn dahil edilerek yapıldı. Tarafımızca hazırlanan, çocukların mobil ekran maruziyetini değerlendirmeye yönelik 15 sorudan oluşan, çoktan seçmeli ve boşluk doldurmalı özgün anket yüz yüze görüşme tekniği ile ebeveynlere uygulandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 22 (%7,3) çocukta herhangi bir mobil ekran maruziyeti saptanmadı. 278 (% 92,7) çocuğun televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon gibi mobil ekranlı aletleri aktif olarak kullandığı  görüldü. Çocuklardan 71’inin (%23,6) kendine ait bir tableti vardı. Yaş büyüdükçe tablet ve telefon kullanma oranlarının arttığı görüldü (p<0,001). Sonuç: Çalışmaya katılan çocukların günlük ortalama 2 saat mobil ekran maruziyeti vardı. Yarısından fazlası mobil ekranı oyun için kullanırken; yemek sırasında veya uyumadan önce ise televizyon izleme sürelerinin daha fazla olduğu görüldü. Mobil ekran maruziyetinin bu denli fazla olması çocuk gelişimini olumsuz yönde etkileyerek istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. 

Anahtar Kelimeler:

0-7 Years Of Age For Mobile Screen Exposure
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: In today’s technology age, the place of portable and easily accessible devices in our lives is increasing every day. Technology plays an active role in the lives of children as well as adults. Our study aimed at detecting exposure times to mobile screens such as TV, tablet or mobile phone in children between 0 and 7 years of age who apply to our clinics. Instrument and Method: This study, which is defining and cutting-edge, was conducted including 300 parents with a child of 0-84 months who applying to the educational and research clinics of the Ankara Education and Research Hospital between May 15 and August 2017. The original survey, which was prepared by us, consisted of 15 questions to assess the exposure to the mobile screen of children, has been applied to parents with the face-to-face interview technique, which is already selective and empty. Results: 22 (7.3%) of the children taken in the study did not detect any mobile screen exposure. 278 (92.7%) of children found that they were actively using mobile screen devices such as TV, computer, tablet and phone. 71 of the children (23.6 percent) had their own tablet. The number of tablets and phones used increased with age (p<0,001). Result: The children who participated in the study had an average of 2 hours of mobile screen exposure a day. More than half of the people use the mobile screen for play; while while eating or before sleep, they have more time watching TV. The exposition to the mobile screen is so much that it can cause unwanted consequences, negatively affecting the development of the child.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 384
Atıf : 152
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini