Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 80
 İndirme 17
Geleneksel Osmanlı Çarşısı Örneği, Isparta Üzüm Pazarı
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Yüzyıllardır değişim geçiren ticaret kültürü günümüzde yeni bir boyut kazanmıştır. Selçuklular döneminden başlayarak Osmanlı döneminde gelişen geleneksel Türk çarşı kültürü erozyona uğrayarak yerini alış veriş merkezlerine bırakmıştır. Temelde alış veriş merkezlerinin atası ve Türk-İslam Şehircilik kültüründe kentin temel unsurlarından biri kabul edilen geleneksel çarşılar kentin cazibe merkezi konumundan, kent merkezinin sorunlu alanları şekline dönüşmüştür. Bu kentsel mekanlar çevrelerinde üretilen yeni projelerle sürekli baskı altında kalırken, geleneksel çarşı kültürü de beraberinde kaybolmaktadır. Isparta Üzüm Pazarı bu bağlamda Osmanlı Coğrafyasının pek çok kentinde görülebilen bir dönüşüm yaşamaktadır. Öyle ki, koruma altına alınarak kaybolması engellenen alanda tarihi dokunun ve yapıların korunumu sağlanamamaktadır. Yazınsal literatürde hak ettiği değeri bulamayan, hakkında hiçbir arşiv ve belgeleme çalışmasına ulaşılamayan Üzüm Çarşısı için bütüncül bir koruma-kullanma yaklaşımı da geliştirilememiştir. Bu nedenle çalışmada öncelikle literatür ve arşiv çalışması ile çarşının tarihsel gelişimi tespit edilmiştir. Ardından alan çalışması ile tüm çarşının rölövesi alınmış, çarşının mevcut durumu belgelenmiştir. Öyle ki, bu yolla kent merkezinde bulunan tarihi çarşının el halısı ve gülüyle ünlü kente, turizme yönelik proje çalışmaları yapılarak önemli bir ekonomik katkı sağlayabileceği öngörülmüştür. Bu hedefle çarşının mevcut sorunları net biçimde ortaya çıkarılırken, diğer taraftan literatürde gerekli önemi görememiş tarihi çarşının belgelenmesi ve gelecekte yapılacak çalışmalara altlık hazırlanması hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Traditional Ottoman Wednesday Example, The Isparta Wine Market
2020
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The trade culture that has been changing for centuries has gained a new dimension today. Starting from the Selchuklists period, the traditional Turkish Quarter culture developed in the Ottoman period has been eroded and left its place to shopping centers. Basically the ancestor of shopping centers and one of the main elements of the city in the Turkish-Islamic urban culture, the traditional streets have turned from the city's attraction center position to the problem areas of the city center. While these urban spaces are constantly under pressure with the new projects produced around them, the traditional Wednesday culture is disappearing with them. The Isparta Wine Market is experiencing a transformation that can be seen in many cities of the Ottoman Geography in this context. In such a way, the historic touch and structures in the area that is protected and prevented from disappearing cannot be secured. A comprehensive protection-use approach for the Wine Wednesday, which cannot find the value it deserves in written literature, which cannot be accessed to any archive and documentation work on it, has not been developed. Therefore, in the study first and foremost literature and archive work and the historical development of the square were identified. Then the work of the field and the whole square was taken, the current state of the square was documented. Thus, in this way, the historic square located in the city centre is expected to make a significant economic contribution to the city, famous for its handheld and rose, by carrying out projects aimed at tourism. This aim is to clearly reveal the current problems of the quarter, but on the other hand it is aimed at documenting the historical quarter that has not seen the necessary importance in literature and preparing the basis for the work to be done in the future.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 386
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini