Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 103
 İndirme 15
OECD Ülkelerinde İlaç Harcamaları İle Sağlık Harcamaları, Hekim Ve Hemşirelik Mezunları Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi
2020
Dergi:  
Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlaç harcamaları sağlık harcamaları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Gelişmiş ülkeler sağlık harcamalarının ortalama %20sini ilaç harcamalarına ayırmakta, bu oran gelişmekte olan ülkelerde %30 civarında gerçekleşmektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı OECD ülkeleri açısından sağlık harcamaları ile ilaç harcamaları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Ayrıca bir sene içerisinde 100.000 kişiye düşen tıp ve hemşirelik mezunları sayısı ile ilaç harcamaları arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi de araştırmanın amaçları arasındadır. Araştırmada ikincil verilerden yararlanılmış olup veri kaynağı OECD veri tabanıdır. Araştırma amacı kapsamında güncel verilere ulaşılabilen 27 ülke araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kişi başı sağlık harcamaları ile kişi başı ilaç harcamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve kuvvetli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0,01,r=,789). Öte yandan kişi başı ilaç harcaması ile 100.000 kişi başı tıp ve hemşirelik mezunları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir (p>0,05). İlaç harcamalarındaki değişimin %62’si kişi başı sağlık harcamaları değişkeni ile açıklanmaktadır. Türkiye’nin hem sağlık harcamaları hem de ilaç harcamaları açısından OECD ülkelerinin ortalamasının altında kaldığı tespit edilmiştir. Sağlık harcamaları ile ilaç harcamaları arasındaki istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler değerlendirildiğinde Türkiye’nin her iki harcama türünde en azından OECD ortalamasına erişmesi gerektiği ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Health expenditure and drug expenditure in OECD countries, the relationship between doctors and nursing graduates
2020
Yazar:  
Özet:

Drug expenditure plays an important role in health expenditure. Developing countries spend 20 percent of their health expenditure on medication, which is about 30 percent in developing countries. In this context, the purpose of this study is to evaluate the relationship between health expenditure and drug expenditure in terms of OECD countries. In addition, an estimate of the relationship between the number of medical and nursing graduates to 100,000 in a year and the drug expenditure is one of the objectives of the research. The secondary data is used in the study and the source of data is the OECD database. The study included 27 countries with current data available for the purpose of research. According to the research results, there was a statistically meaningful, positive and strong relationship between health expenditure per person and medication expenditure per person (p<0,01,r=,789). On the other hand, a statistically meaningful relationship between the medical and nursing graduates per person and 100,000 per person was not established (p>0,05). 62% of the change in medication expenditure is explained by the change in health expenditure per person. Turkey is below the average of OECD countries in terms of health and medicine spending. When statistically meaningful relationships between health expenditure and drug expenditure are assessed, it can be stated that Turkey should at least reach the OECD average in both types of expenditure.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 167
Atıf : 465
Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi