Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 4
TARİHSEL-KARŞILAŞTIRMALI ÇOKKÜLTÜRLÜLÜK: BASKILARA KARŞI BIR DIRENIŞ OLARAK AHAMENIŞ VE ERKEN ABBASI
2022
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, çokkültürlülüğün tarihsel anlamda iki örneğini teşkil ettiği değerlendirilen Ahameniş İmparatorluğu ve erken Abbasi döneminin karşılaştırmalı tarihsel yöntem çerçevesinde incelenmesini kapsamaktadır. Araştırma sonucunda, hem Ahameniş (Pers) İmparatorluğunun hem de Abbasi İmparatorluğu'nun ilk döneminin (750-833) önceki medeniyetlerin baskıcı ve asimilasyonist politikalarına son verilmesi, toplumsal tabakalaşmaya karşı patlak veren bir devrimle iktidarı ele geçirmeleri ve tek tanrılı bir dinin itici gücüne rağmen dini özgürlük politikalarını uygulamaları bakımından benzerlikler gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bu çerçevede bahsedilen bu özelliklerin, her iki imparatorluğun da çokkültürlü bir topluma dönüşmesine katkı sağladığı değerlendirilmiştir. Bu iki tarihsel çokkültürlülük örneğinin karşılaştırılması amacıyla, karşılaştırmalı analiz yöntemi çerçevesinde arşiv taramasından elde edilen verilere dayalı olarak şekillendirilen çalışmada, iki imparatorluğun, çokkültürlülük açısından çeşitli benzerlikler taşıdığı bulgusu elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Historical-comparative Multiculturalisms: Revolt Against Persecution By Achaemenids and Abbasids
2022
Yazar:  
Özet:

This study covers the research of the Achaemenid Empire and the early Abbasid Dynasty period, which are examined as two historical examples of multiculturalism based on the framework of the comparative historical method. The analysis have indicated that both Achaemenid (Persian) Empire and the early period of the Abbasid Dynasty (750-833) showed similarities in terms of ending oppressive and assimilations policies of previous civilizations, grabing the power after a revolution that broke out against social stratification and applying religious freedom policies despite the driving force of a monotheistic religion. These characteristics contributed to the transformation of both empires, which contributed to the emergence and flourishing of multiculturalism. Comparative analysis of these two historical examples of multiculturalism, in the study, based on the data obtained from the literature review within the framework of the comparative historical method, indicate that the two empires shared multicultural similarities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 920
Atıf : 8.541
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi