Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 34
 İndirme 4
Oecd Ülkelerinde Reel Döviz Kuru Hareketlerinin Açıklanmasında Balassa-samuelson Etkisi
2021
Dergi:  
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute
Yazar:  
Özet:

Balassa-Samuelson hipotezine göre reel döviz kuru hareketleri, ticarete konu olan ve ticarete konu olmayan sektörlerin verimlilik farklılıklarından kaynaklanmakta, ticarete konu olan sektörlerdeki göreli verimlilik artışları ülke parasının reel olarak değer kazanmasına yol açmaktadır. Bu çalışmada, ülkelerin reel döviz kuru hareketlerinin açıklanmasında Balassa-Samuelson hipotezinin geçerli olup olmadığı, 25 OECD ülkesi ve 1990-2016 dönemi için güncel panel veri yöntemleri kullanılarak incelenmektedir. Bu amaçla, sektörel göreli verimliliğin reel döviz kuru üzerindeki etkisi, ülkeler arasındaki heterojenliği, dinamik yapıyı ve yatay-kesit bağımlılığını dikkate alan panel veri tahmin yöntemlerinden yararlanılarak incelenmiştir. Havuzlanmış Ortalama Grup (Pooled Mean Group) tahmin sonuçları OECD ülkelerinde B-S hipotezini destelemektedir. Diğer yandan, ülkelerin maruz kaldığı ortak küresel şokların neden olduğu yatay-kesit bağımlılığı Kesitsel Olarak Genişletilmiş panel ARDL modeli (Chudik ve Pesaran, 2015) kullanılarak dikkate alındığında ise göreli verimliliğin reel döviz kuru üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamsız hale gelmektedir. Dolayısıyla, Balassa-Samuelson hipotezini OECD ülkeleri için destekleyen güçlü sonuçlara ulaşılamamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Balassa-samuelson Effect In Explaining The Real Exchange Rate Movements Of Oecd Countries
2021
Yazar:  
Özet:

According to Balassa-Samuelson hypothesis which explains real exchange rate movements by productivity differences between tradable and non-tradable sectors, an increase in the relative productivity of tradable sector leads to a real appreciation of domestic currency. In this study, we analyze whether the Balassa-Samuelson hypothesis is valid employing recent panel data tehniques for a panel data set covering 25 OECD countries and the period 1990-2016. To this aim, the effect of sectoral relative productivity on real exchange rate is examined employing panel data estimators considering country heterogeneity, dynamic behavior and cross-section dependency. Results of Pooled Mean Group estimations support the Balassa-Samuelson hypothesis for OECD countries. However, the effect of relative productivity on real exchange rate becomes statistically insignificant when we control the cross-section dependency that arises due to common global shocks by employing Cross-sectionally Augmented Panel ARDL estimator (Chudik and Pesaran, 2015). Consequently, Balassa-Samuelson hypothesis cannot be robustly supported for OECD countries.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.181
Atıf : 4.676
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini