Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
 İndirme 1
Merec Temelli Waspas Yöntemiyle Üniversitelerin Girişimci ve Yenilikçi Performanslarının Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde teknolojinin gelişmesi, küreselleşmenin artması esas amacı toplumdaki bireylerin bilgi seviyesini arttırarak güçlü, nitelikli gelecek nesiller yaratmak olan üniversitelere de farklı sorumluluklar yüklemiştir. Bu durum üniversitelerin yapısında köklü değişikliklerin yaşanmasına neden olmuştur. Böylece ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında büyük öneme sahip olan üniversiteler yeni ürün, hizmet ve fikirlerin üretilmesi, hayata geçirilmesi için girişimci ve yenilikçi bir anlayış benimsemişlerdir. Bu çalışmada Türkiye’de bulunan 50 üniversitenin 2021 yılındaki girişimcilik ve yenilikçilik performansı Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Üniversitelerin performansları değerlendirilirken Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından açıklanan 2021 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Sonuçları verisi kullanılmıştır. MEREC yöntemi ile hesaplanan kriter ağırlıklarına göre en önemli kriter İşbirliği ve Etkileşim olmuştur. Ardından WASPAS yöntemi kullanılarak üniversiteler performanslarına göre sıralanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre girişimci ve yenilikçi performansı en yüksek olan ilk üç üniversite sırasıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi olmuştur. WASPAS yönteminin farklı λ değerleri söz konusu olduğunda nasıl sonuçlar verdiği analiz edilmiştir. Ayrıca WASPAS yönteminin doğruluğunu analiz etmek adına SAW ve MAUT yöntemleriyle elde edilen sonuçlar arasında Spearman Korelasyon katsayısı değerleri hesaplanmıştır. WASPAS yöntemi ile SAW yöntemi arasındaki korelasyon değeri 0,870, WASPAS ile MAUT yöntemleri arasındaki korelasyon değeri 0,997 olarak ortaya çıktığından yöntemin doğru sonuçlara ulaştığını söylemek mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 174
Atıf : 2.437
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini