Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Türkiye ile Afrika Arasındakı Dış Ticaretin Analizi
2023
Dergi:  
Turkish Journal of Middle Eastern Studies
Yazar:  
Özet:

Afrika ülkeleri ile iktisadi ilişkilerimizi geliştirmek özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye’nin vizyonu içinde bir hedef olarak yer almasına rağmen bu ancak 21. Yüzyılın ilk 10 yılında gerçekleşebilmiştir. Bunun sonucu olarak ticaret hacminde de önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Türkiye 90’lı yılların ortasından 2000’li yılların başına kadar olan dönemde Afrika ile ticaretinde yaşadığı durgunluk ve krizlerin etkisiyle açık vermesine rağmen izleyen dönemde fazla veren taraf olmuştur. Afrika ile ticareti coğrafi yakınlık ve tarihi bağlar nedeniyle daha çok Kuzey Afrika ülkeleri iledir. Türkiye’nin toplam dış ticaret hacmi içerisinde Afrika’nın payı gittikçe artmakla beraber Asya ve Avrupa kıtalarına göre oldukça düşük düzeydedir. Afrika ülkelerinin çoğunluğunun sömürge altında kalmış olması sebebiyle Türkiye ile kıta arasındaki ilişkiler henüz güçlenememiştir. Büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinin eski sömürgeleri olan Afrika ülkelerinde, Avrupa dışındaki ülkelere uygulanan gümrükler ve tarife dışı engeller mevcuttur. Diğer yandan Türkiye’nin coğrafi açıdan Afrika’ya yakın olması, Afrika ülkelerinin ihtiyaç duydukları tarım ve gıda ürünlerinin karşılanması açısından Türkiye’ye önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı Türkiye’nin Afrika kıtası ile gerçekleştirdiği ticareti analiz ederek, bu ticaretin her iki aktör için de getirdiği fırsatları, tehditleri, güçlü ve zayıf yönleri ortaya koymak ve bu çerçevede ilişkileri geliştirmek adına öneriler sunmaktır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Foreign Trade Between Turkiye and Africa
2023
Yazar:  
Özet:

While enhancing our economic relations with African countries was positioned as a target within Türkiye's vision, especially after the Cold War, this could only come true in the first decade of the 21st century. As a result, there have been significant developments in the volume of trade. Although Türkiye had a trade deficit with Africa from the mid-90s to the early 2000s, due to stagnation and the impacts of various crises, it became a surplus party in the subsequent period. The trade with Africa is primarily with North African countries due to geographical proximity and historical ties. While Africa's share in Türkiye's total foreign trade volume has been gradually increasing, it remains significantly lower compared to Asia and Europe. Relations between the continent and Türkiye haven't grown stronger yet, largely because the majority of African countries were former colonies. In African countries, which were primarily former colonies of European nations, customs duties and non-tariff barriers are applied to Non-european countries. On the other hand, Türkiye's geographical proximity to Africa offers a significant opportunity to meet the agricultural and food needs of African countries. In this context, the aim of this study is to analyze Türkiye's trade with the African continent and to reveal the opportunities, threats, strengths, and weaknesses this trade offers for both actors. Furthermore, the study provides recommendations to enhance these relations in this framework.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Journal of Middle Eastern Studies

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 187
Atıf : 308
Turkish Journal of Middle Eastern Studies