Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Soguk Savas Sonrasi Rekabet ve İs Bi̇rli̇gi̇ Cercevesi̇nde Turki̇ye Rusya Si̇yasi̇ İli̇ski̇leri̇
2023
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze Türkiye’nin Rusya’ya yönelik dış politikası incelenmiştir. Türkiye’nin Rusya Dış politikasının incelenmesinde kapsamlı bir literatür taraması yapılmış, Türkiye - Rusya ilişkilerini inceleyen kitap, makale ve bilimsel yayınlar taranmıştır. Ayrıca Rusya ile Türkiye arasındaki tarihsel süreç içerisinde yapılan anlaşmalar gözönünde tutularak kronolojik sıra ile dış politika süreçleri incelenmiştir. Bu kapsamda öncelikle iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel arka planına yer verilmiş, ardından Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye’nin Rusya’ya yönelik dış politikası karşılıklı ilişkiler ve iş birlikleri nezdinde incelenmiştir. Müteakiben İkinci Dünya Savaşı süreci ve sonrasında oluşan Soğuk Savaş dönemi Türkiye’nin Rusya dış politikasına yer verilmiştir. Soğuk Savaş döneminin ardından farklı bir seyir izleyen Türkiye’nin Rusya dış politikası ise 1991-2002 ve 2002’den günümüze olmak üzere iki döneme ayrılarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda; köklü devlet geleneğine sahip iki komşu ülke arasındaki dış politikanın yüz yıllık süreci kapsayan dönemin uluslararası ortamı doğrultusunda şekillendiği saptanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından itibaren olumlu bir süreç izleyen iki ülke arasındaki ilişkiler İkinci Dünya Savaşı sürecinde olumsuz bir duruma evrilmiş, Soğuk Savaş sürecinde her iki ülkenin karşı kutuplarda yer almalarının etkisiyle genel olarak rekabet ve iş birliği ile devam etmiştir. Soğuk Savaş’ın bitmesinin ardından ilk dönem iki ülke arasındaki ilişkilerde dengeli bir dış politika yürütülememesine karşın 2000’li yıllardan sonra değişik bölge ve alanlarda rekabet, iş birliği ve faaliyet ortaklığına doğru yol alan dengeli bir dış politika yaklaşımı ile ilişkilerin ilerlediği değerlendirilmiştir

Anahtar Kelimeler:

Turki̇ye - Russia Political In The Context Of Post-cold War Competition and Co-operation
2023
Yazar:  
Özet:

This study examines Turkey's foreign policy towards Russia since the establishment of the Republic of Turkey. In the examination of Turkey's foreign policy towards Russia, a comprehensive literature review has been conducted and books, articles and scientific publications analyzing Turkey - Russia relations have been scanned. In addition, foreign policy processes were analyzed in chronological order, taking into account the agreements made between Russia and Turkey in the historical process. In this context, firstly, the historical background of the relations between the two countries is given, then Turkey's foreign policy towards Russia after the First World War is analyzed in terms of mutual relations and cooperation. Subsequently, Turkey's foreign policy towards Russia during the Second World War and the Cold War period that followed was analyzed. Turkey's foreign policy towards Russia, which followed a different course after the Cold War period, was analyzed by dividing it into two periods: 1991-2002 and 2002-present. As a result of the study, it was determined that the foreign policy between the two neighboring countries with deep-rooted state traditions was shaped in line with the international environment of the period covering a hundred-year period. The relations between the two countries, which had followed a positive process since the proclamation of the Republic of Turkey, evolved into a negative situation during the Second World War, and continued with competition and cooperation in general due to the fact that both countries were on opposite poles during the Cold War. Although a balanced foreign policy could not be pursued in the first period after the end of the Cold War, after the 2000s, relations between the two countries have progressed with a balanced foreign policy approach moving towards competition, cooperation and operational partnership in different regions and fields.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 446
Atıf : 1.040
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini