Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 52
 İndirme 13
Ortaöğretim Öğretmenlerinin Örgütsel Destek Algısı
2020
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Örgütsel destek, örgüt içerisinde yer alan bireyin örgüt içerisindeki diğer bireyler tarafından ya da örgüt yöneticileri tarafından kabul edilerek, iş yaşamı ve sosyal süreçler açısından desteklenmesini ifade etmektedir. Örgütsel desteğe sahip bireylerde örgüte bağlılık duygusu ve örgütün amaçlarına yönelik bireysel çabalar daha fazladır. Bana karşılık örgütsel desteği hissetmeyen ya da yetersiz hisseden bireylerde örgütsel bağlılık düzeyi daha zayıf, işten ayrılma isteği yüksek, işleri erteleme davranışları daha fazla görülebilmektedir. Ortaöğretim kurumlarında çalışmakta olan öğretmenler, öğrencilerin gelişimleri ve problemleri ile ilgilenmelerinin yanında, bazen kendilerinin de problemleri olabilmektedir. Okullarda ve sınıflarda eğitim öğretime yönelik araç gereç eksikliği, donanım yetersizliği, çevre şartları ve öğretmenlerin özelliklerinden kaynaklı sorunlarla karşılaştırması mümkündür. Bu süreçte öğretmenlere, görev yaptıkları kurumda çalışanlar ve kurumun yöneticileri tarafından destek sağlanması, öğretmenlerin motivasyonlarını artırmaktadır. Bu araştırmada ortaöğretim öğretmenlerinin örgütsel destek algılarının araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya Samsun ili merkez ilçelerindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapmakta olan 113 öğretmen katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak (Eisenberger ve diğerleri, 1986) tarafından geliştirilen ve (Önderoğlu, 2011) tarafından Türkçeye uyarlanan 36 maddeden meydana gelen örgütsel destek ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 24 veri analiz paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin örgütsel destek algı düzeylerinin orta düzeyde olduğu, örgütsel destek algısı düzeylerinin cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, medeni durum ve branş değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca örgütsel destek algısı düzeyleri arasında okuldaki öğretmen sayısı ve hizmet süresi değişkeni bakımından farklılıklar meydana gelmiştir. Öğretmenlerin yaşlarının artmasına bağlı olarak örgütsel destek algılarının arttığı, mesleki kıdem ve okuldaki öğretmen sayısının artmasının ise öğretmenlerin örgütsel destek algılarını azalttığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Higher Education Teachers' Support
2020
Yazar:  
Özet:

Organizational support means that an individual within the organization is accepted by other individuals within the organization or by the organization’s managers, supported in terms of business life and social processes. Individuals with organizational support have a greater sense of commitment to the organization and individual efforts towards the organization’s goals. People who don’t feel organizational support or feel insufficient in response to me have a weaker level of organizational commitment, a high desire to leave the job, and more behaviors to delay the work. Teachers who work in high school institutions, in addition to their interest in the developments and problems of students, sometimes they may have their own problems. In schools and classes, it is possible to compare with the lack of equipment, equipment deficiency, environmental conditions and problems arising from the characteristics of teachers. In this process, the support of teachers, employees in the institution in which they work and the management of the institution increases the motivation of teachers. This study is aimed at investigating the organizational support perceptions of high school teachers. The research method has been used. The study included 113 teachers working in the middle-school institutions in the Samsun districts. The study used the organizational support scale from 36 articles developed by (Eisenberger and others, 1986) as a data collection tool and adapted to Turkey by (Önderoğlu, 2011). In the analysis of research data, SPSS 24 data analysis package program was used. The research has found that teachers’ organizational support perception levels are medium and that their organizational support perception levels do not differ significantly according to gender, age, professional age, civic status and branch variables. There have also been differences in the number of teachers in the school and the time of service in the organizational support perception levels. As a result of the increase in teachers’ age, organizational support perceptions have increased, and the increase in the number of teachers in the school has reduced the organizational support perceptions of teachers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.500
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini