Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 39
 İndirme 4
İletisim ve Mantik Arasindaki İliski
2021
Dergi:  
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsana bahşedilen en büyük nimet akıldır ve o akıl ile bütün varlıklara üstünlük sağladığı, düşüncelerini kendisiyle ifade ettiği dildir. Sosyal bir varlık olan insanın, hayatını devam ettirebilmsi için iletişime ihtiyaç duyar. İnsanlar arası iletişimin en büyük aracı ise dildir. Dil, düşüncenin ifade etme aracı olduğu için iletişimi sağlamanın da vazgeçilmez unsurudur. Sadece insana ait olan düşünmenin doğru ifade edilmesi için kurallar bütünü olan Mantığın, dil ile sıkı bir ilişkisi vardır. Mantık kısaca doğru düşünmenin sanatıdır. Dil ve mantık doğru kullanıldığında sağlıklı bir iletişim kurulmuş olur. Doğru konuşmanın kurallarını veren dil bilgisi olduğu gibi, doğru düşünmenin kurallarını sağlayan da mantıktır. Dil, insanın hem bireysel hem de toplumsal varoluşu açısından en temel araç iken Mantık, insanın düşünme yetisinin doğru gerçekleşmesi için gerekli bir bilimdir. Kısaca dil, iletişimin en önemli unsuruyken, mantık düşüncenin dolayısıyla doğru ifadenin kurallarını veren bilimdir. Latince “Logic/Logos” kavramının karşılığı olarak kullanılan ve Arapça “Nutk” kökeninden türeyen mantık, dilimize Arapçadan geçmiştir. Logos, hem düşünce/akıl, hem de söz/konuşma anlamlarına gelmektedir. Bu bakımdan, akıl ve düşünce ile söz ve konuşma arasında ayrılmaz bir ilişki mevcuttur. İletişimin temel unsuru olarak dilin, mantıkla olan bu ilişkisi, mantık ve iletişim arasında da bir ilişkinin olduğunu gerekli kılmaktadır.   

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Communication and Logic
2021
Yazar:  
Özet:

The greatest blessing bestowed upon man is the mind, and he has given superiority to all beings with that mind. As a social being, the survival of a human being in society is only possible through communication. Language is the biggest tool of communication between people. Since language is a means of expressing thoughts, it is also an indispensable element of communication. Logic, which is a set of rules for the correct expression of only human thinking, has a close relationship with language. Logic is simply the art of right thinking. When language and logic are used correctly, healthy communication is established. Just as it is the language that gives the rules of correct speech, it is Logic that provides the rules for right thinking. While language is the most basic tool in terms of both the individual and social existence of human beings, Logic is a necessary science for the correct realization of human thinking ability. In short, while language is the most important element of communication, logic is the science that gives the rules of thought and therefore correct expression. The logic, which is used as the equivalent of the Latin "Logic" concept and derives from the Arabic "Nutk" origin, has passed into our language from Arabic. "Logic" means both thought/mind and word/speech. In this respect, there is an inseparable relationship between reason and thought and word and speech. This relationship of language with logic as the basic element of communication requires that there is a relationship between logic and communication.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 233
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini