Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 7
Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Finansal ve Ekonomik Göstergeler Arasındaki İlişki: Heterojen Panel Nedensellik Analizi Örneği
2021
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin başında ekonomik büyüme, enflasyon, CDS (Credit Default Swap) primleri, döviz kuru ve ülkeye gelen portföy yatırımları gibi ekonomik ve finansal faktörler gelmektedir. Söz konusu unsurlar ekonomi politikalarının belirleyicisi olduğu kadar yabancı yatırımcıların yatırım kararlarında da etkili olmaktadır. Dolayısıyla ekonomik ve finansal göstergeler arası neden-sonuç ilişkilerinin incelenmesi ve bu ilişkilerin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bağlamında CDS primleri, portföy yatırımları, enflasyon, döviz kuru ve ekonomik büyüme gibi finansal ve ekonomik göstergeler arasındaki nedensellik ilişkisini araştırmaktır. Bu kapsamda 2009:1-2019:3 dönemleri arası gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere ait veriler ile iki ayrı heterojen panel nedensellik analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde finansal ve ekonomik göstergeler arasındaki nedensellik ilişkilerinin benzer ve farklı yönlerini ortaya koymuştur.  Her iki ülke grubu için de döviz kuru, enflasyon ve CDS primleri portföy yatırımlarının nedeni olarak tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki temel farklılığın büyüme oranı değişkeninde ortaya çıktığı görülmüştür. Gelişmekte olan ülkelerde büyüme oranı değişkeni portföy ve döviz kuru değişkeninin nedeni iken gelişmiş ülkelerde söz konusu ilişkiye rastlanılmamıştır. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde enflasyon ile büyüme oranı arasında tek yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarının politika yapıcılara ve uluslararası yatırımcılara faydalı olması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 360
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini