Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 5
Dede Korkut Oğuznamelerinde Savaş Stratejileri
2022
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Savaşın dil, kültür, sanat ve edebiyatın çeşitli tür ve alanlarına pek çok yansımalarının varlığı görülmektedir. Türk dil, kültür ve edebiyat tarihinin üzerinde en çok araştırma yapılan metinleri arasında yer alan, zengin içeriğiyle gün geçtikçe yeni çalışmalara konu olmaya devam eden Dede Korkut Oğuznameleri de savaş unsurları ve özellikle savaş stratejileri açısından dikkat çekici örnekler içermekle birlikte konunun bu bağlamda henüz müstakil çalışmalar aracılığıyla ve yeterli düzeyde ele alınıp çözümlenmediği görülmektedir. Söz konusu dikkat ve ihtiyaçtan hareketle hazırlanan bu çalışmada, Dede Korkut Oğuznamelerindeki savaş stratejileri konusu, metin üzerinden tespit edilen örneklerden hareketle ele alınmıştır. Bu doğrultuda çalışmada ilk olarak Dede Korkut Oğuznamelerinde savaş konusu ana hatlarıyla değerlendirilmiştir. Çalışmanın devamında ise Dede Korkut Oğuznamelerinde görülen savaş stratejileri örnekleri sınıflandırılarak belirli alt başlıklar altında ele alınıp çözümlenmiştir. Anlatmalarda kargış, alkış ve övgü sözleri, uyku, uykudan uyanma ve uyandır(ıl)ma, esaret ve askerî casusluk, savaş düzeni ve av gibi hususların savaş stratejileri bağlamındaki görünümleri çözümlenmiştir. Böylece, Dede Korkut Oğuznamelerindeki savaş stratejileri konusu aydınlatılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Grandfather's fearful children's war strategies
2022
Yazar:  
Özet:

There are many reflections of the language, culture, art and literature of war. The Turkish language, culture and literature history is one of the most researched texts, with its rich content and continues to be the subject of new studies day by day, Dede Korkut Oğuznamesi also contains remarkable examples in terms of the elements of war and especially the war strategies, while the issue in this context is not yet addressed through special studies and at a sufficient level. In this study, which was prepared with attention and need, the subject of war strategies in the Dede Korkut Sonsnames was handled with action from the examples identified through the text. In this direction, the study was first assessed with the main lines of the subject of war in Grandfather's fearful sons. In the course of the study, the examples of war strategies seen in the Dede Korkut Sonsnames were classified under certain subtitles and addressed. In the stories, the appearances in the context of war strategies such as confusion, praise and praise, sleep, awakening from sleep and awakening, prison and military spy, war arrangement and hunting are resolved. Thus, the subject of the war strategies in Grandfather's Fear Sons was tried to be illuminated.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Karadeniz Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 859
Atıf : 1.449
Karadeniz Araştırmaları Dergisi