Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 75
 İndirme 29
Görme Engelli Sporcuların Mizah Tarzlarının Ön Araştırılması
2020
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bir iletişim tarzı olarak mizah kişiden kişiye değişmektedir. Dolayısıyla mizah tarzları da değişmektedir. Mizah tarzları sınıflandırmasına göre dört çeşit mizah sınıflandırması bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla katılımcı, kendini geliştirici, saldırgan ve kendini yıkıcı mizah tarzlardır. Katılımcı Mizah tarzında; kişi başkalarını eğlendirmek amacı gütmektedir. Bunun için kişiler kimi zaman mizah tür ve çeşitlerini kullanabilmektedir. Kendini geliştirici mizah tarzını kullanan kişiler ise stres ve sıkıntı anında bile hayata komik bir perspektiften bakabilmeyi becerebilmektedir. Saldırgan mizah tarzına sahip kişiler mizah yaptıkları tarafın yapılan mizahtan nasıl etkileneceğini dikkate almazlar. Kendini yıkıcı mizah tarzını kullanan kişiler ise kendini alay malzemesi yapma pahasına mizahı kullanarak değer kazanacağını düşünmektedir. Görme engelli kulüplerindeki görme dereceleri farklı görme engelli sporculardan oluşan toplam 184 görme engelli sporcu ile yapılmıştır. Katılımda gönüllülük esası dikkate alınmıştır. Katılımcıların cinsiyetlerine, Engel durumlarına, Spor branşlarına, Medeni durumlarına,Yaş gruplarına, Eğitim durumlarına, Gelir durumlarına ve Görme derecelerine göre görme engelli sporcuların mizah tarzlarının analizi yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ‘’Mizah Tarzları Ölçeği’’ kullanılmıştır. Mizah tarzlarının analizi yapılan bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinde kullanılan SPSS 22.00 Programı kullanılmıştır. Veriler yüzde ve frekans tabloları verilerek özetlenmiştir. Bu çalışmada 0.05 anlamlılık düzeyi ile test edilmiştir. Cinsiyet, engel durumu, spor branşı ve gelir durumuna göre görme engelli bireylerin mizah tarzlarında anlamlı bir farklılık olduğunu ortaya koyduğu (p < .05) gibi medeni durumu, yaş grupları, eğitim durumu ve görme derecesine göre görme engelli bireylerin mizah tarzlarında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir (p > .05). İleriki araştırmalarda görme engelli sporcuların kullandıkları mizah tarzlarının diğer engelli bireyler üzerinde mizah tarzlarının değerlendirilmesi önerilmektedir. Ayrıca görme engelli sporcuların ve diğer engelli bireylerin, mizahı nasıl kullandıkları ve nasıl etkilendiklerinin değerlendirileceği yeni bir araştırma yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Pre-examination Of Sporting Disabilities
2020
Yazar:  
Özet:

As a way of communication, humor changes from person to person. The style of humor also changes. According to the classification of the Mizah styles, there are four types of humor classification. These are, respectively, participating, self-developing, aggressive and self-destruction humor styles. The participant in the Mizah style; the person is aimed at entertaining others. For this, people can sometimes use their kinds and varieties of humor. People who use self-developing humor can look at life from a funny perspective even at the moment of stress and trouble. People with an aggressive humor style don’t consider how the side of their humor will be influenced by the humor they make. People who use self-destructive humor style think they will gain value by using humor at the expense of making a ridiculous material. The vision degrees in visual disabilities clubs were made with a total of 184 visual disabilities athletes consisting of different visual disabilities athletes. Volunteer participation was taken into account. Analysis of the gender of participants, disabilities, sports branches, civil status, age groups, educational status, income status and vision grades has been carried out for the humorous styles of participants with disabilities. In the study, the data collection tool was used as the "Mizah Styles Measurement". The SPSS 22.00 program used in quantitative research methods. The data is summarized by the percentage and frequency tables. This study has been tested with 0.05 significance levels. It appears that there are no significant differences in the styles of humour of persons with disabilities, such as gender, disability, sporting industry and income (p < .05) and that there are no significant differences in the styles of humour of persons with disabilities according to age groups, educational status and degree of vision (p > .05). Further research suggests that the humorous styles used by visual disabled athletes are evaluated over other disabled individuals. It is also recommended to conduct a new research that will assess the use of humour and how they are affected by vision disabled athletes and other disabled individuals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.750
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini