Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 3
Okul Öncesi Dönem Dil Gelişimi Bağlamında Balkan Ülkeleri ve Türkiye Okul Öncesi Eğitim Programlarının Dil Gelişim Alanlarına Bakış
2022
Dergi:  
DİYALEKTOLOG
Yazar:  
Özet:

Balkan coğrafyasının mevcut konumu, Avrupa’nın güneyinde, Avrupa kıtasını Asya’ya bağlayan jeopolitik yönden stratejik öneme sahip bir noktada bulunmaktadır. Bu coğrafya içerisinde farklı halklar tarih boyunca birlikte yaşamış ve bugün de yaşamaya devam etmektedir. Böylece bu ülkeler kültürel olarak birbirlerini etkilemekte ve birbirlerinden etkilenmektedir. Kültürel etkileşimde rol oynayan en etkin araçlardan biri dildir. Araştırmacılar, dilin kazanılması ve gelişimi konusunda ilk 10 yaşın önemine vurgu yaparken, okul öncesi eğitim döneminin kritik bir dönem olduğuna da dikkat çekmektedir. Bu araştırmanın amacını dil öğretimi bağlamında Balkan ülkeleri (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya) ile Türkiye’nin okul öncesi eğitim programlarında dil öğrenme alanını inceleyerek benzerlik ve farklılıklarını ortaya koymak oluşturmaktadır. Araştırma doküman incelemesi yöntemi ile yapılandırılmıştır. Öncelikle Balkan ülkeleri ve Türkiye okul öncesi eğitim programlarına, ilgili bakanlıkların internet sayfasından ulaşılmış, Balkan ülkelerinin okul öncesi programları Türkçeye çevrilmiştir. Daha sonra dokümanlar dil gelişim alanları, kazanımları, uygulamaları ve değerlendirme yöntem teknikleri açısından incelenmiştir. Dil gelişim alanlarında öğretim programları açısından Arnavutluk’ta 105, Bosna Hersek’te 179, Kuzey Makedonya’da 163 ve Türkiye’de 63 kazanımın / göstergenin yer aldığı belirlenmiştir. Ayrıca programlarda dil etkinlikleri olarak kitap okuma, canlandırma yapılması, kitap merkezlerinin oluşturulması, soru-cevap çalışmalarına yer verildiği görülmüştür. Dil gelişim alanlarına yönelik kazanımların değerlendirilmesinde gözlem çalışmalarına yer verildiği, portfolyo uygulamalarının kullanıldığı tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, Balkan ülkeleri ve Türkiye okul öncesi eğitim programlarının dil gelişim alanlarının benzer şekilde okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerine göre yapılandırıldığı, dil etkinlikleri örneklerinin ve materyallerinin ayrıca değerlendirme yöntem ve tekniklerinin benzer olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma ile birlikte dil gelişim alanına yönelik kazanım dağılımının çocukların gelişim özelliklerine uygun yapılandırılması, ayrıca dil etkinliklerinin zenginleştirilerek ilgi çekici şekilde gerçekleştirilmesi önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school Pre-school
2022
Dergi:  
DİYALEKTOLOG
Yazar:  
Özet:

The current location of the Balkan geography is located in the south of Europe, at a point of strategic importance from a geopolitical point of view that connects the European continent to Asia. In this geography, different peoples have lived together throughout history and continue to live today. Thus, these countries are culturally influenced and influenced by each other. It is one of the most effective tools that play a role in cultural interaction. While researchers emphasize the importance of the first 10 years of education in the acquisition and development of language, they also point out that the pre-school education period is a critical period. The purpose of this research is to reveal the similarities and differences in the context of language teaching in the Balkans (Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, North Macedonia) and the field of language learning in the pre-school education programs of Turkey. The research is structured by the method of document examination. First of all, the Balkan countries and Turkey pre-school education programs have been accessed from the website of the relevant ministries, the pre-school programs of the Balkan countries have been translated into Turkish. The documents were subsequently studied in terms of language development fields, achievements, applications and evaluation methods techniques. In terms of the curriculum in the fields of language development, it has been determined that in Albania there are 105, in Bosnia and Herzegovina 179, in North Macedonia 163 and in Turkey 63 achievements / indicators. In addition, the program includes language activities such as book reading, animation, book centers creation, question-response work. In the assessment of the achievements towards the fields of language development, observation studies have been included, portfolio applications have been used. The study found that the fields of language development of the Balkan countries and the pre-school programs in Turkey were similarly structured according to reading, listening, writing and speech skills, and the examples and materials of language activities were similar to the methods and techniques of evaluation. With the research, the distribution of profits in the field of language development was suggested to be structured in accordance with the developmental characteristics of children, as well as to be achieved in an interesting way by enriching language activities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








DİYALEKTOLOG

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 307
Atıf : 609
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini