Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 2
Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin İslami ve İslami Olmayan Gelişmekte Olan Ekonomiler İçin Karşılaştırmalı Olarak Analizi
2021
Dergi:  
ADAM AKADEMİ Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, 11 İslami ve 11 İslami Olmayan gelişmekte olan ülkeler için Çevresel Kuznets Eğrisi (EKC) hipotezini dikkate alarak karbon emisyonları, enerji tüketimi, ekonomik büyüme, ticarete açıklık ve kentleşme arasındaki ilişkiyi karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu amaçla, MG, AMG ve CCEMG yöntemleri kullanılarak her iki ülke grubu için değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki araştırılmıştır. Sonuçlar, enerji tüketiminin CO2 üzerindeki etkisinin hem ülkeye özel hem de panel sonuçlarında anlamlı ve pozitif olduğunu göstermektedir. İslami olmayan gelişmekte olan ülkelerde, panel sonuçları için kentleşme ile CO2 arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki varken, İslami gelişmekte olan ülkelerin çoğunda ülkeye özgü ve panel sonuçları için kentleşmenin CO2 üzerindeki etkisi anlamlı ve negatiftir. Ticari açıklığın CO2 üzerindeki etkisi, İslami ve İslami olmayan gelişmekte olan ülkelerde çoğunda anlamlı ve negatiftir.

Anahtar Kelimeler:

Testing The Environmental Kuznets Curve Hypothesis: A Comparative Empirical Study For Islamic and Non-islamic Emerging Economies
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to empirically investigate the relationships between CO2 emissions, energy consumption, economic growth, trade openness, and urbanization within the framework of the Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis for 11 Islamic and 11 non-Islamic Emerging Economies in the period of 1990-2018. For this purpose, the long-term relationship between variables are investigated for both country groups using MG, AMG, and CCEMG estimators. The results show that the effect of energy consumption on CO2 is significantly positive in both country specific and panel results. In non-Islamic emerging economies, there is significantly positive relationship between urbanization and CO2 for most country specific and panel results whereas the effect of urbanization on CO2 is significantly negative for most country specific and panel results in Islamic emerging economies. The effect of trade openness on CO2 is significantly negative in most Islamic and non-Islamic emerging economies. In panel results, the effect of trade openness on CO2 is significantly negative in non-Islamic emerging economies while it is insignificantly negative in Islamic emerging economies. The country specific results within the framework of the EKC hypothesis show that the EKC hypothesis is valid for Malaysia and Kuwait in Islamic emerging economies as well as Argentina, China, and Thailand in non-Islamic emerging economies for all models. The panel results represent that the EKC hypothesis is not valid for Islamic emerging economies in all models while valid for non-Islamic emerging economies in MG and AMG models.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






ADAM AKADEMİ Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 212
Atıf : 392
ADAM AKADEMİ Sosyal Bilimler Dergisi